Samen in actie voor duurzame energie

Wijkuitvoeringsplan Harbrinkhoek-Mariaparochie

Nederland wordt uiteindelijk aardgasvrij en stapt over op een duurzame warmtevoorziening. In 2050 verwarmen we ons huis niet meer met aardgas en koken we niet meer op aardgas. In 30 jaar moeten ruim 1.500 woningen per dag van het aardgas af. Het is een enorme klus om ons doel voor 2050 te halen, daarom starten we nu per wijk in Nederland. 

De wijk Leuvinksveld in Mariaparochie is één van de eerste dorpen/wijken in Noordoost Twente (NOT) waarvoor een wijkuitvoeringsplan (WUP) gemaakt wordt. Inwoners, ondernemers, gemeente en andere partners gaan samen aan de slag om een plan te ontwikkelen dat past bij Harbrinkhoek-Mariaparochie. Op deze pagina vind je alle informatie over de ontwikkelingen in Harbrinkhoek-Mariaparochie.


INFORMATIEAVOND

Om meer te vertellen over wat iedereen in Harbrinkhoek-Mariaparochie straks staat te wachten als we aardgasvrij worden, is er een online informatieavond georganiseerd op 10 december 2020. De uitzending is terug te kijken. 


PLANNING

  • Mei 2020: start van de voorbereidingen WUP
  • September 2020: enquête aardgasvrij Harbrinkhoek-Mariaparochie
  • Oktober en november 2020: werksessies met Harbrinkhoek-Mariaparochie
  • December, januari, februari 2020: schrijven en opleveren van het concept wijkuitvoeringsplan
  • Februari en maart 2021: inspraakmoment
  • Maart/april 2021: oplevering definitief wijkuitvoeringsplan
  • 2021 en later: uitvoering van het Wijkuitvoeringsplan  

 PROJECTTEAM 

  • Marco Harms , Projectleider Warmte namens Noaberkracht (m.harms@noaberkracht.nl)
  • Rifka Schepers, communicatieadviseur duurzaamheid namens Noaberkracht
  • Hanneke Nijland, coordinator duurzaamheid namens Noaberkracht

KLANKBORDGROEP VOOR BEWONERS

De gemeente gaat naast de bewonersavonden ook met een bewonersklankbordgroep in gesprek over het wijkuitvoeringsplan Leuvinksveld. Hiervoor zoeken we inwoners die willen meedenken en -praten. Wil je je aanmelden voor de bewoners klankbordgroep voor Harbrinkhoek-Mariaparochie? Dat kan door een e-mail te sturen naar info@energievannoordoosttwente.nl.

ZELF AAN DE SLAG?

Ook jouw wijk wordt in de toekomst aardgasvrij, net als alle andere wijken in Nederland. Wat kun jij doen om je daarop voor te bereiden? Je kunt zelf al veel doen. Energie besparen is altijd stap één: wat je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken! En welke maatregelen passen verder bij jouw huis? In het stappenplan van het Energieloket kun je zien wat je nog meer kunt doen.


UITSLAG ENQUETE

In de zomer is onder de inwoners Mariaparochie een enquête afgenomen. De resultaten hiervan zijn inmiddels bekend. Het rapport hiervan kunt u downloaden.

Ook zijn er in de enquête veel vragen gesteld door de inwoners. Hierop zullen wij antwoorden formuleren. Begin 2021 publiceren we deze vragen en antwoorden ook hier op de website.

Er zijn mooie voorbeelden van inwoners die al een stap richting duurzaam wonen hebben gezet, aanpakkers, zoals wij ze noemen! Je kunt de video’s van deze aanpakkers op onze website bekijken. 


VEELGESTELDE VRAGEN

Tijdens de eerste informatieavond voor inwoners van Harbrinkhoek-Mariaparochie zijn er al veel vragen gesteld. We hebben deze beantwoord en deze kunt u ook inzien.

 

 DOWNLOADS 

MEER INFORMATIE

Mis je nog informatie of heb je nog vragen? Laat het ons weten via info@energievannoordoosttwente.nl
Misschien vind je het antwoord op je vraag bij de Veelgestelde vragen.