Samen in actie voor duurzame energie
Windmolens ook in deze regio? ‘In Twente waait het ook’

Windmolens ook in deze regio? ‘In Twente waait het ook’

dinsdag 2 juli 2019
WindenergieInspiratieGemeente DinkellandGemeente LosserGemeente OldenzaalGemeente Tubbergen
ENSCHEDE - Overijssel gaat in 2020 de doelstelling voor het leveren van windenergie niet halen. GroenLinks wil snel verbetering zien. Ook in Twente, waar tot nu geen windmolens staan.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) houdt de ontwikkelingen in alle provincies goed in de gaten. Overijssel zit nog fors onder de doelstelling windenergie. "Ten opzichte van de vorige monitor is de haalbaarheid van de opgave in de provincie licht verbeterd. Maar het is niet waarschijnlijk dat de volledige doelstelling voor 2020 tijdig wordt gerealiseerd."

17 windmolens

De provincie Overijssel heeft een doelstelling voor het leveren van 85,5 MegaWatt (MW). Aan het eind van 2018 stonden in Overijssel 17 windmolens met 36,5 MW vermogen; dat is goed voor bijna 43 procent van de doelstelling. Ten opzichte van 2017 is het totale vermogen zelfs licht afgenomen. Volgens de provincie is er niets aan de hand: als alle plannen worden uitgevoerd zou Overijssel zelfs meer doen dan gepland en op 102 procent van de doelstellingen komen.

Robert Jansen, Statenlid van GroenLinks, vindt dat zo'n opmerking zand in de ogen strooit. "Uit de monitor blijkt gewoon dat Overijssel de afspraken met het kabinet dus niet nakomt. En gezien de toch al lage afspraak van 85,5 MW is dat teleurstellend. Het is niet zo dat in 2020 dan de wereld vergaat. Maar als elke provincie het zo aanpakt, komt er niks van terecht."

‘In Twente waait het ook’

GroenLinks roept het provinciebestuur op 'een versnelling toe te passen' van alle plannen. Ook wil Jansen dat er met spoed wordt gekeken naar Twente. Alle zeventien windmolens in Overijssel staan nu buiten Twente, omdat die regio daar niet zo voor geschikt is.

GS hebben wel aangekondigd dat nog eens tegen het licht te houden. "Ook dat moet maar eens versneld worden. In Twente waait het ook. Ik zie niet waarom daar geen windmolens kunnen staan. Het is de hoogste tijd dat er resultaten worden geleverd.”


bron: TC Tubantia

Vorige pagina