Samen in actie voor duurzame energie
RIVM over grote windmolens en gezondheid

RIVM over grote windmolens en gezondheid

dinsdag 4 mei 2021
Hoeveel effect heeft het een grote windmolen (windturbine) op de gezondheid van omwonenden? In 2020 heeft het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) onderzocht wat de internationale wetenschap hierover tussen 2017 en 2020 zegt. Dat gaat onder andere over het effect van windturbines op de ervaring van hinder, verstoring van de slaap, hartvaatstelsel en de stofwisseling. Het RIVM keek ook wat er in de wetenschap bekend is over effecten van het zicht op windmolens en het lokale besluitvormingsproces. Dit onderzoek van het RIVM is nu ook in het Nederlands beschikbaar.

Uit dit onderzoek blijkt dat er een duidelijke relatie is tussen het geluid van windturbines en hinder: hoe sterker het geluid (in dB decibel ) van windturbines, des te groter de hinder ervan. Voor andere gezondheidseffecten zijn er minder duidelijk aantoonbare resultaten: deze effecten hangen niet duidelijk samen met het geluidniveau, maar soms wel met de ervaren hinder. Deze resultaten onderbouwen de eerdere conclusies van een vergelijkbare opdracht drie jaar geleden.

Op onze website kunt u ook meer lezen over windenergie in Noordoost Twente, inclusief achtergrondinformatie. Hier vindt u ook het genoemde onderzoeksrapport van het RIVM. Dit rapport is tevens  hier te downloaden. Ook is er een lijst met vragen en antwoorden opgesteld. Deze vindt u hier.

Vorige pagina