Samen in actie voor duurzame energie
Petitie tegen windmolens overhandigd aan de vier Noordoost Twentse gemeenten

Petitie tegen windmolens overhandigd aan de vier Noordoost Twentse gemeenten

dinsdag 6 juli 2021
WindenergieGemeente DinkellandGemeente LosserGemeente OldenzaalGemeente Tubbergen
Op maandag 5 juli overhandigde de Stichting Behoud Twents Landschap een petitie aan de wethouders Volmerink (Tubbergen) en Nijhuis (Losser), die deze namens de vier Noordoost Twentse gemeenten in ontvangst namen. Met deze petitie roept de stichting op om de plaatsing van windmolens in het Noordoost Twentse landschap tegen te houden.

Thom Weterings overhandigt de petitie namens de Stichting. Hij licht toe: “Op een van de mooiste plekjes van Noordoost Twente, de oriënteertafel op de Kuiperberg, overhandig ik de ruim 4000 handtekeningen aan de twee wethouders. We hebben deze petitie opgesteld omdat we ons zorgen maken over ons mooie Nationale landschap. Ook vinden wij dat er te weinig inspraak en participatie is geweest tot nu toe en er is te weinig maatschappelijk draagvlak. Een derde zorg betreft de gezondheidsrisico’s die windmolens mogelijk met zich meebrengen. Tot slot maken wij ons zorgen over de flora en fauna, waar wij ook in onze zienswijze aandacht aan hebben besteed. We roepen daarom de vier gemeenten op om de plaatsing van windturbines in het Nationaal Landschap Noordoost Twente af te wijzen en prioriteit te geven aan zon op dak. Ook vragen wij de gemeenten er bij het Rijk op aan te dringen meer onderzoek te doen naar de impact van windturbines op de gezondheid van burgers. Als laatste punt vragen we de gemeenten er bij het Rijk op aan te dringen serieus te starten met onderzoek naar de ontwikkeling van veilige vormen van kernenergie. Deze tussenstand overhandigen we nu, omdat de Regionale Energie Strategie (RES) deze week in verschillende raden aan bod komt.”

Wethouder Volmerink neemt de petitie namens de vier gemeenten in ontvangst: “Uiteraard nemen we deze petitie aan namens de vier gemeenten. Wij zien ook wel dat de opgaven rondom het klimaat en de oplossingen daarvoor nu nog een worsteling is. Dat stelt ons als overheden én als inwoners voor dilemma’s. Wij zijn nog zoekende naar hoe we dit met elkaar het beste kunnen oplossen. Het complete antwoord hebben wij ook nog niet en er komen nog veel vragen onze kant op. Ik hoop dat wij met jullie en alle andere groepen die met ons willen praten over dit dilemma hierover met elkaar in gesprek kunnen blijven.”

Wethouder Nijhuis vult aan: “We nemen dit serieus, het zijn ruim 4000 handtekeningen. Dat is voor ons aanleiding om in gesprek te blijven met mensen die bedenkingen hebben bij windmolens. In gesprek komen we hopelijk samen tot een afgewogen en goede keuze voor Noordoost Twente.”

Vorige pagina