Samen in actie voor duurzame energie
Overzicht van subsidiemogelijkheden energie/duurzaamheid

Overzicht van subsidiemogelijkheden energie/duurzaamheid

donderdag 5 september 2019
Gemeente DinkellandGemeente LosserGemeente OldenzaalGemeente Tubbergen
Er zijn diverse subsidiemogelijkheden voor inwoners, ondernemeres en verenigingen. Bekijk ze hier!

Subsidiemogelijkheden voor inwoners


Isolatie


Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) voor eigenaar én bewoner


2 grote energiebesparende isolatiemaatregelen


https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/seeh/eigenaar-en-bewoner

 


Wilt u voor de SEEH in aanmerking komen, dan moet u minimaal 2 grote energiebesparende isolatiemaatregelen in de eigen bestaande koopwoning uitvoeren. U kunt de subsidie pas aanvragen nadat u de maatregelen heeft uitgevoerd en betaald. Voorwaarde is verder dat u als aanvrager zowel de eigenaar als bewoner bent van de woning en ook niet eerder SEEH-subsidie kreeg.


Subsidie voor isolatie van de woning


Als je jouw woning wilt isoleren is hier geen landelijke subsidie voor beschikbaar, tenzij je dit als VVE doet. Wel kun je in de energiesubsidiewijzer checken of de gemeente hier nog een potje voor heeft. Bijvoorbeeld de ‘Subsidieverordening woningisolatie eigen woningen’.


https://www.energieleveranciers.nl/blog/energiesubsidies/


Inwoners


Lage BTW isolatiewerkzaamheden


Isoleert u een woning? En is het doel hiervan dat de woning energiezuiniger wordt? Dan vallen de arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal aan vloeren, muren en daken bij woningen ouder dan 2 jaar onder het 9%-tarief


https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/tarieven_en_vrijstellingen/diensten_9_btw/werkzaamheden_aan_woningen/isoleren_van_woningen


InwonersZonneboilers


Zonneboilers


Je kunt subsidie krijgen als je een zonneboiler koopt. Het bedrag hangt af van het type zonneboiler en ligt ongeveer tussen de 750 en 2.000 euro. Met deze subsidie wordt warm water van de zon nog aantrekkelijker!

Een zonneboiler voor 4 personen kost ongeveer 3.300 euro. De subsidie voor zo'n boiler is ongeveer 1.100 euro. De exacte bedragen per zonneboiler vind je op RVO.nl.

Een zonneboiler verwarmt water met behulp van zonlicht. Hierdoor kun je bijna de helft op je energieverbruik voor warm water besparen.


https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/financiering-energie-besparen/subsidie-zonneboilers/


Inwoners


BTW teruggave zonnepanelen


Als je als particulier zonnepanelen koopt, kun je de btw op aanschaf en installatie (21 procent) terugvragen van de Belastingdienst. Bij een standaardpakket van 10 zonnepanelen (3.000 wattpiek) voor 4.700 euro levert dit 760 euro op.


https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/zonnepanelen-kopen/btw-op-zonnepanelen-terugvragen/


InwonersWarmtepompen


Subsidie voor Warmtepompen


Je kunt subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het soort apparaat en het vermogen. Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht met een vermogen van 5 kW, krijg je tussen de € 1.500 en € 1.800. Met deze subsidie wordt duurzame verwarming nog aantrekkelijker!

Een hybride warmtepomp op buitenlucht (5 kW) kost rond de € 4.000 (exclusief hr-ketel). Met de subsidie van € 1.500 tot 1.800 bespaar je dus zo’n 40% op de aanschafkosten.


https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/financiering-energie-besparen/subsidie-warmtepompen/


Inwoners


Duurzame energie


ISDE (=investeringssubsidie duurzame energie)


ISDE (=investeringssubsidie duurzame energie)

Dit is een landelijke subsidie met een totaal beschikbaar budget van €100,- miljoen in 2018 voor zowel zakelijke- als particuliere gebruikers. Op dit moment (augustus 2018) is er nog ongeveer de helft van over. De regeling loopt tot eind 2020.


https://www.energieleveranciers.nl/blog/energiesubsidies/


Je kunt deze subsidie aanvragen als je één van de volgende apparaten aanschaft:

 • Warmtepomp (bedrag tussen de €1000 en € 2500)
 • Biomassaketel (€ 2500 voor een ketel met 40 kW plus €110 voor elke extra kW)
 • Pelletkachel (€50 per kW met een minimum van €500)
 • Zonneboiler


Investeringssubsidie duurzame energie - Regeling nationale EZ-subsidies -  (ISDE)


Het doel van de regeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is het stimuleren van de productie van duurzame energie door middel van met name relatief kleine productie-installaties die geen gebruik kunnen maken van het Besluit stimulering duurzame energie (SDE+).


https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/investeringssubsidie-duurzame-energie-isde


Subsidie wordt verstrekt aan zowel natuurlijke personen als rechtspersonen.Pelletkachels en/of biomassaketels


Subsidie pelletkachel en biomassaketel


Je kunt subsidie krijgen als je een pelletkachel of biomassaketel koopt. Voor een pelletkachel begint het subsidiebedrag bij € 500. Voor een biomassaketel krijg je € 2.500, en meer als de ketel een groot vermogen heeft. 


https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/financiering-energie-besparen/subsidie-pelletkachel-en-biomassaketel/


Inwoners


Gunstig BTW-tarief


Gunstig btw-tarief


Op bepaalde duurzame aanpassingen in je woning geldt een verlaagd btw-tarief. Je betaalt hierover dan geen 21% maar 6% btw. Dit geldt voor schilder- en stucwerk voor woningen die ouder zijn dan 2 jaar en het aanbrengen van isolatiemateriaal in deze woning.

Daarbij heb je bij de aanschaf van zonnepanelen ook een btw-voordeel. Je betaalt hier wel 21% btw over de aanschaf en de installatie van de panelen maar je mag deze btw terugvragen bij de Belastingdienst.


https://www.energieleveranciers.nl/blog/energiesubsidies/


inwoners


Leningen


Energiebespaarlening Overijssel


Ben je van plan om energiebesparende maatregelen in je huis aan te brengen, maar wil of kun je daar geen eigen spaargeld voor inzetten? Dan is de landelijke Energie bespaarlening misschien wat voor jou. Inwoners van Overijssel krijgen extra korting op hun rente. Dit is een door de overheid gesubsidieerde lening (bekijk ons overzicht van subsidies) en interessant als je zelf niet het hele bedrag ineens wilt of kunt investeren. Afhankelijk van hoeveel energie je verbruikt, kan de besparing genoeg zijn om de maandelijkse betaling van jouw Energiebespaarlening te dekken.

Je sluit de lening gratis af en tussentijds aflossen kan ook zonder boete.

Het minimumbedrag van de lening is € 2.500. Het maximumbedrag is € 25.000. Ga je voor een (bijna) energieneutraal huis dan kan de lening oplopen tot € 60.000. Dit geldt alleen voor het geval waarbij je een oud bestaand huis rigoureus gaat verduurzamen.

De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan je eigen huis te kunnen financieren.


https://www.duurzaamthuistwente.nl/subsidies/energiebespaarlening-overijssel/


Particuliere woningeigenaren / vereniging van eigenaars


Duurzaamheidslening


Met een duurzame investering in je huis kun je besparen op je energierekening en je wooncomfort verhogen. Bovendien lever je een bijdrage aan een beter milieu. Tot slot kan door een duurzame investering de waarde van je huis stijgen.

 • Speciale rente persoonlijke lening voor verduurzamen eigen woning
 • Geen extra kosten zoals afsluit-, taxatie- of notariskosten
 • Looptijd tot 10 jaar


https://www.rabobank.nl/particulieren/geld-lenen/duurzaamheidslening/?sf_campaign=pa-corporate-lenen&sf_source=google&sf_medium=sea_google_search&sf_content=6442522025-76795120797-kwd-309228186886-g-c&sf_term=%2Bduurzaamheidslening.b&utm_conn_number=1&utm_conn_id=19501-EM6TZWOV2R4DG-375252766975&gclid=EAIaIQobChMItZjMvJ_u4wIVUeR3Ch1vQgcBEAAYASAAEgKdrvD_BwE


WoningeigenarenSubsidiemogelijkheden voor sportverenigingen


Energiebesparing Sportaccommodaties


Sportverenigingen kunnen via de Subsidieregeling Energiebesparing Sportaccommodaties een energiesubsidie ontvangen voor investeringen in de besparing van energie en de verduurzaming van de sportaccommodatie.


https://www.subsidiebureau-nederland.nl/energiesubsidie/


SportverenigingenSubsidiemogelijkheden voor ondernemers


EIA (ENERGIE INVESTERINGS AFTREK)


De Energie investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling. Met de EIA kunt u profiteren van een extra aftrekmogelijkheid in het jaar van de investering. Als u investeert in energiezuinige installaties kunt u in 2018 met de EIA bovenop de normale afschrijving 45% van de investeringskosten extra ten laste brengen van de fiscale winst. Dit betekent dat wanneer u bijvoorbeeld investeert in een led-verlichtingssysteem ter waarde van € 50.000, u € 22.500 (45%) extra mag aftrekken van de fiscale winst in het jaar van investeren. Bij een belastingtarief van bijvoorbeeld 40,15% is het netto voordeel van de EIA € 9.33,75,-.


https://www.dlvadvies.nl/bouw/subsidies/eia


Investeringen die in aanmerkingen komen voor EIA zijn onder andere:


 •   Isolatie voor bestaande constructies
 •  Zonnepanelen voor elektriciteitsopwekking met netaansluiting t/m 3 x 80 A
 •  Ketel of kachel gestookt met biomassa tot 500 KW
 •  Energie-efficiënte melkkoeling / melkvoorkoeler
 •  Toerengeregelde vacuümpomp voor melkwinningsinstallaties
 •  Warmtepomp
 •  Warmteterugwinningssysteem op koel- of persluchtinstallaties
 •  LED-verlichtingssysteem Bestemd voor: verlichting in of bij bestaande bedrijfsgebouwen, en bestaande uit: LED-armatuur anders dan met LED-buizen, met een specifieke lichtstroom van ten minste 100 lm/W.
 •  LED-buis systeem
 • Zonnecollectorsysteem voor verwarmen
 •  Technische voorzieningen voor aanwenden van duurzame energieNaast de energiesubsidie kunnen bedrijven in bepaalde gevallen tevens een fiscaal voordeel behalen, wanneer zij investeren in energiebesparende technieken of de toepassing van duurzame energie. Hierdoor betaalt men minder inkomsten- of vennootschapsbelasting. Op ongeveer 300 bedrijfsmiddelen kan een voordeel worden behaald via de EIA.


https://www.subsidiebureau-nederland.nl/energiesubsidie/


bedrijven

MIA en VAMIL (fiscale regelingen)


MIA en Vamil zijn fiscale regelingen voor duurzame stallen. Via de MIA kunt u tot 36% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst en/ of 75% van de investeringskosten variabel afschrijven via de Vamil. MIA en Vamil zijn beschikbaar voor ondernemers die investeren.


https://www.dlvadvies.nl/bouw/subsidies/mia_vamil


Investerende ondernemers


SDE+ (stimulering duurzame energie productie)


De SDE+ is een exploitatiesubsidie; bedrijven en (non-profit)instellingen ontvangen subsidie voor de opgewekte duurzame energie en niet voor aanschaf van de productie-installatie, zoals bij een investeringssubsidie. Zij ontvangen voor een meerjarige periode een vergoeding voor de opgewekte energie. Met de subsidieregeling ‘Stimulering Duurzame Energieproductie’ (SDE+) kunt u subsidie aanvragen voor het opwekken van duurzame energie uit onder andere water, wind of zon, zoals zonnepanelen en mest(co)-vergisting.


https://www.subsidiebureau-nederland.nl/energiesubsidie/


Bedrijven en (non-profit)instellingen


Geld terug actie Overijssel


Geld voor energieadvies € 400 en maatregelen

€ 2.500. Wordt veel aangevraagd door MKB. Max €2.900. aanvragen na realisatie maatregelen


http://www.overijssel.nl/loket/subsidie/milieu-energie/energiebesparende/


Privaatrechtelijke rechtspersonen (bijvoorbeeld BV, NV, stichtingen, sportverenigingen), maatschappen, vennootschappen onder firma, commanditaire vennootschappen, eenmanszaken of kerkgenootschappen.


Subsidieregeling haalbaarheidsstudies nieuwe energie en energiescans - provincie Overijssel -


Een haalbaarheidsstudie voor energieopwekking of energiebesparing. Deze studie onderzoekt of de toepassing technisch inpasbaar of economisch rendabel is. De aandacht ligt op bouwkundige, technische, logistieke en organisatorische aspecten en het industriële verbruik.

-Een stimuleringsproject energiescans. Dit is een onderzoek dat inzicht geeft in het energieverbruik van een onderneming.


http://www.overijssel.nl/loket/subsidie/milieu-energie/haalbaarheidsstudies/


Bedrijven, stichtingen, verenigingen, maatschappen, vennootschappen onder firma, commanditaire vennootschappen of eenmanszaken, Overijsselse gemeenten of een brancheorganisatie.


SBIR regeling (Small Business Innovation Research)


De SBIR-financiering (Small Business Innovation Research) is bedoeld voor haalbaarheidsonderzoeken en ontwikkelingstrajecten op het gebied van onder meer duurzame energie, veiligheid en voeding. De trajecten zijn op te delen in drie fases:

1.     een haalbaarheidsonderzoek naar de innovatie

2.     de ontwikkeling van de innovatie

3.     de innovatie vermarkten


https://www.dlvadvies.nl/bouw/subsidies/sbir


Ondernemers

DEI (DEMONSTRATIE ENERGIE INNOVATIE)


Met de Demonstratie Energie Innovatie (DEI) kunt u financiering krijgen voor investeringen in  producten, processen en of diensten waarbij innovatieve technologieën worden toegepast die energie besparen of duurzame energie opwekken.


https://www.dlvadvies.nl/bouw/subsidies/dei


De DEI is bedoeld voor innovatieve ondernemers die met hun project net vóór marktintroductie zitten.


Subsidie Hernieuwbare energie en energiebesparing (TENDER) (Ubs 3.1)


Het doel van de Subsidieregeling hernieuwbare energie en energiebesparing (USOVHEE) is het ondersteunen en versnellen van investeringen in technische voorzieningen gericht op energiebesparing, en de opwekking van hernieuwbare energie.


http://www.overijssel.nl/loket/subsidie/milieu-energie/hernieuwbare-energie/


Voor rechtspersonen, maatschappen, vennootschappen onder firma, commanditaire vennootschappen, eenmanszaken of kerkgenootschappen.Subsidiemogelijkheden voor landbouw


Landbouwensregeling


Met de Jonge Landbouwersregeling ondersteunt de overheid jonge agrarische ondernemers die een bedrijf hebben overgenomen of zijn gestart. Je komt in aanmerking voor deze regeling als je voor het eerst een eigen bedrijf hebt, jonger bent dan 41 jaar en in het verleden nog geen Jonge Landbouwerssubsidie hebt ontvangen. De subsidie is maximaal 30% en het maximale subsidiebedrag is € 20.000 en moet minimaal € 10.000,- bedragen. Bij samenwerkingsverbanden is het subsidiepercentage afhankelijk van het percentage eigen vermogen.


https://www.dlvadvies.nl/bouw/subsidies/jongelandbouwersregeling


Alleen investeringen gericht op verduurzaming komen in aanmerking voor subsidie.Overig


Subsidie Energielening Overijssel (Ubs 3.5)


Voor investeringen in energiemaatregelen voor bedrijfsgebouwen of processen. De maximale rentekorting is 3% op uw lening. De subsidie geldt niet voor windturbines.


http://www.overijssel.nl/loket/subsidie/milieu-energie/energielening/


Privaatrechtelijke rechtspersonen (bijvoorbeeld stichtingen, sportverenigingen of kerkgenootschappen), maatschappen, vennootschappen onder firma, commanditaire vennootschappen, eenmanszaken.


RVV Verduurzaaming voor verhuurders


Regeling vermindering verhuurdersheffing. Korting op de af te dragen verhuurdersheffing.


https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/regeling-vermindering-verhuurderheffing-verduurzaming


Verhuurders van sociale huurwoningen


Interreg VA Nederland-Duitsland


programmagebied en het leveren van een bijdrage aan het verminderen van de barrièrewerking van de Nederlands-Duitse grens.


https://www.deutschland-nederland.eu/nl/


In aanmerking voor ondersteuning komen grensoverschrijdende projecten van gemeenten, gemeentelijke samenwerkingsverbanden, overige rechtspersonen met volledige rechtsbevoegdheid en natuurlijke personen die een onderneming voeren.


Subsidieregeling Earth Hour Overijssel - provincie Overijssel -


Doel van de Subsidieregeling Earth Hour Overijssel (USOVEARTH) is het ondersteunen van initiatiefnemers bij het organiseren en uitvoeren van de bewustwordingsacties in het kader van Earth Hour, een wereldwijde actie van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Tijdens Earth Hour gaat bij gebouwen en woningen het licht een uur uit om aandacht te vragen voor het behoud van de aarde.


http://www.overijssel.nl/loket/subsidie/milieu-energie/earth-hour/


In aanmerking voor subsidie komen de initiatiefnemers van de betreffende activiteit.


Stichting Pure Energie Fonds


Het doel van de Stichting Pure Energie Fonds (SPEF) is het ondersteunen van fondsen, organisaties en/of initiatieven die bijdragen aan een duurzame samenleving.


http://pure-energiefonds.nl/


allen


Vorige pagina