Samen in actie voor duurzame energie
Ook huurders krijgen 80 euro voor energiebesparing van hun gemeente

Ook huurders krijgen 80 euro voor energiebesparing van hun gemeente

maandag 25 oktober 2021
Eén dezer dagen valt de Bon van Noordoost Twente bij alle huurwoningen in de gemeenten Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen op de deurmat. In april ontvingen huiseigenaren al een bon, nu geven de gemeenten op dezelfde manier ook de huurders een bijdrage om energiebesparende maatregelen te nemen. Woningcorporaties ondersteunen de actie van harte.

Begin november krijgen bijna 13.000 huurwoningen in de vier Noordoost Twentse gemeenten de waardebon voor € 80 thuisgestuurd. Met de bon kunnen huurders gratis energiebesparende producten in huis halen zoals ledlampen, tochtstrips, radiatorfolie en bijvoorbeeld een tochtafsluiter voor de brievenbus. De bon kan de hele winter en volgend voorjaar worden besteed via een online bespaarshop en bij de lokale bouwmarkten, die een groot assortiment actieproducten hebben. Alle bouwmarkten in de vier gemeenten doen mee.

Eerder dit jaar hebben ook alle huiseigenaren in Noordoost Twente de waardebon ontvangen. Daar is goed gebruik van gemaakt; inmiddels zijn al meer dan 9000 bonnen bij de bouwmarkten en de online shop ingewisseld. De meest gekochte producten zijn ledlampen, op de voet gevolgd door waterbesparende douchekoppen en tochtstrips. Huiseigenaren kunnen de bon nog tot het eind van dit jaar inleveren. Huurders hebben tot en met 31 maart 2022.

Energie én geld besparen

‘Energie die niet gebruikt wordt, hoeft ook niet opgewekt te worden. Daarom besteden we als gemeenten veel aandacht aan energiebesparing’ vertelt wethouder Evelien Zinkweg van Oldezaal.  Met de actie willen de gemeenten de huurders in Noordoost Twente een steuntje in de rug bieden. ‘Wie de bon nog voor de winter inlevert, maakt optimaal gebruik van de energiebesparing.’

Goed moment

‘De actie komt op een goed moment’ meent wethouder Erik Volmerink van Tubbergen. ‘We gaan de koude periode in en dan helpt bijvoorbeeld radiatorfolie meteen om de energierekening lager te houden. Alle producten die je met de bon kunt kopen leveren direct besparing op.’

‘Wie tips om in huis energie te besparen, kan een bezoekje brengen aan ons digitale Energieloket. Ook daarin werken we als gemeenten samen’ voegt wethouder Ben Blokhuis van de gemeente Dinkelland toe.

Energie van Noordoost Twente

De gemeenten Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen werken samen aan de energietransitie onder de naam Energie van Noordoost Twente. De energietransitie staat voor de overgang van het gebruik van fossiele brandstoffen zoals olie en aardgas naar energie uit duurzame bronnen, bijvoorbeeld zon en wind. Energie van Noordoost Twente zet onder meer projecten op om de productie van duurzame energie van de grond te krijgen, brengt lokale initiatieven en het bedrijfsleven samen en adviseert de inwoners van de vier gemeenten hoe zij hun huizen energiezuinig kunnen maken.

Naast de Bon van Noordoost Twente, verzorgt Energie van Noordoost Twente via het landelijke Duurzaam Bouwloket voor alle vier gemeenten ook een digitaal Energieloket. Hier zijn besparingstips te vinden, een stappenplan om de woning te verduurzamen, informatie over subsidies en er is de mogelijkheid een wooncoach in te schakelen die advies aan huis geeft.

‘Energiebesparing is belangrijk voor onze toekomst. Minder energie gebruiken betekent minder CO2 uitstoot. En minder CO2 uitstoten is belangrijk om de klimaatverandering tegen te gaan’ zegt wethouder Jaimi van Essen van Losser. ‘We hopen dat ook heel veel huurders goed gebruik zullen maken van de waardebonnen.’

Vorige pagina