Samen in actie voor duurzame energie
Noaberwarmte: onderzoek naar kleinschalig warmtenet in Noordoost Twente

Noaberwarmte: onderzoek naar kleinschalig warmtenet in Noordoost Twente

maandag 18 juli 2022
Bodemwarmte/geothermieWarmtepompenBuurtaanpakCoöperatiePilotGemeente DinkellandGemeente LosserGemeente Tubbergen
Energiecoöperatie Greuner is een onderzoek gestart op verzoek van de gemeenten Dinkelland, Tubbergen en Losser naar de mogelijkheden, haalbaarheid en betaalbaarheid van kleinschalige lokale warmtenetten in Noordoost Twente, als alternatieve warmtebron voor aardgas.

In de toekomst verwarmen we onze huizen niet meer met aardgas maar met alternatieve duurzame warmtebronnen. Een optie is om warmte uit de grond te halen (aardwarmte), waarbij een warmtepomp de Cv-ketel vervangt.

Samen met een werkgroep van inwoners uit de verschillende gemeenten in Noordoost Twente is kennis opgedaan over de verschillende technieken en gekeken naar kansrijke gebieden. Daarna is er samen met de gemeente een onderzoeksvraag geformuleerd. Lokale energiecoöperatie Greuner uit Beuningen gaat aan de slag met de onderzoeksvraag. 

Een kleinschalig warmtenet kan niet zomaar overal worden gerealiseerd. Het is interessant voor huizen die relatief goed geïsoleerd zijn, en die niet te ver van elkaar staan. Ook moet er voldoende ruimte zijn in de grond om de warmte eruit te halen en voor buizen om warmte naar huizen te transporteren.

Tom Wagenvoort, voorzitter van Greuner: “Het onderzoek is een verkenning, waarmee we willen kijken of het technisch haalbaar en betaalbaar is voor huiseigenaren om gezamenlijk met buren over te stappen naar een kleinschalig bodemwarmte-netwerk. Daarbij worden ontwikkelingskosten, investeringskosten en de operationele kosten meegenomen. We hebben lokale partijen uitgenodigd om mee te denken. Als we de uitslag van het onderzoek hebben, delen we graag de resultaten’’.

Wat is een kleinschalig bodemwarmtenet?

Een kleinschalig bodemwarmtenet is qua werking vergelijkbaar met een bodemwarmtepomp, waarbij je de constante temperatuur uit de grond gebruikt om je huis te verwarmen, alleen delen nu meerdere huizen één gezamenlijk bronnenstelsel op een centrale plek in de buurt, in plaats van elk huis zijn eigen bron in de tuin.

Vorige pagina