Samen in actie voor duurzame energie
Gasverbruik verminderen met een training met inregelkit en instructiefilm

Gasverbruik verminderen met een training met inregelkit en instructiefilm

vrijdag 2 juni 2023
AardgasEnergiebesparingInspiratiePilotProjectGemeente DinkellandGemeente LosserGemeente OldenzaalGemeente TubbergenOverig
De vier gemeenten in Noordoost Twente en buurtinitiatief Gas terug helpen inwoners om het gasverbruik thuis te verminderen. Dat kan namelijk door het verwarmingssysteem beter in te stellen; waterzijdig inregelen. Tijdens trainingen in februari en maart leerden inwoners aan de hand van een instructiefilm hoe ze dat zelf kunnen den. Dat bespaart zo’n 10 tot 20% gas. Dat scheelt geld en het blijft even warm. In het najaar volgen nieuwe trainingen in de NOT gemeenten.

Wat is waterzijdig inregelen

Het waterzijdig inregelen van een verwarmingssysteem zorgt ervoor dat het warme water op een goede manier over radiatoren wordt verdeeld, waardoor warmte beter verspreid wordt over de woning. Op deze manier is het comfortabeler wonen met een lager gasverbruik.

Instructiefilm met stap voor stap uitleg

Met de interactieve instructiefilm leren mensen stap voor stap hoe zij zelf hun systeem beter kunnen inregelen. Deze instructiefilm is te vinden op de websites van de gemeenten. Daarnaast kunnen inwoners bij hun gemeente een inregelkit met hulpmiddelen lenen om het waterzijdig inregelen van hun verwarmingssysteem nog gemakkelijker te maken.

Naar instructiefilm

Trainingen voor ingwoners afgerond

In februari 2023 zijn in de vier gemeenten 7 trainingen gegeven waar de interactieve film werd gepresenteerd en een deskundige vragen kon beantwoorden aanvullende tips gaf. Zo’n 130 inwoners leerden hoe zij thuis hun verwarmingsinstallatie beter kunnen inregelen.

Marinus Doosje van het buurtinitiatief Gas Terug is blij met de respons van de inwoners: "We merken dat er veel animo is voor het initiatief en dat mensen graag aan de slag willen met energiebesparing. “Gas terug is een makkelijke manier voor mensen om snel gas te besparen zonder dat het veel geld kost. Het duurt wel enige uren en je moet een beetje handig zijn, maar die tijd is het meer dan waard”.

Vervolgtrainingen in het najaar

Om de verwarming goed te kunnen instellen, moet het koud zijn buiten. Daarom worden de trainingen in het najaar weer ingepland. Tegen die tijd hopen we nog meer mensen te kunnen bereiken met de training en de film. 

Vorige pagina