Samen in actie voor duurzame energie
Aardlagen Noordoost Twente geschikt voor opwekken aardwarmte

Aardlagen Noordoost Twente geschikt voor opwekken aardwarmte

maandag 19 november 2018
Bodemwarmte/geothermieGemeente DinkellandGemeente LosserGemeente OldenzaalGemeente Tubbergen
Om de CO2-uitstoot te verminderen moeten alle gebouwen in Nederland in het jaar 2050 van het aardgas af zijn. De gemeenten Tubbergen, Dinkelland, Losser en Oldenzaal hebben die handschoen opgepakt en gaan met elkaar aan de slag om die doelstelling te halen. Eerste stap is een gezamenlijk onderzoek naar geothermie (aardwarmte) in Noordoost-Twente.

In het jaar 2021 wordt van alle gemeenten verwacht dat zij goed doordachte ‘warmteplannen’ aanleveren bij het Rijk. Daarom hebben de vier samenwerkende gemeenten in Noordoost Twente nu alvast gekeken naar de altnernatieve manieren van duurzame opwek van warmte en energie. Geothermie is één van die vormen, die volgens het onderzoeksbureau No Nonsense Technical Solutions goed toepasbaar is in het gebied.

“Het bureau heeft het onderzoek uitgevoerd op basis van gegevens die op dit moment beschikbaar zijn”, vertelt wethouder Zinkweg-Ankoné die namens de Twentse gemeenten woordvoerder is voor het thema geothermie. “Geologisch gezien liggen er zeker kansen in Noordoost Twente. De omstandigheden blijken namelijk gunstig in de aardlagen: er zit voldoende warmte in de bodem en de aardlagen zijn ook technisch gezien geschikt voor geothermie.”

Het nieuw aanleggen van een geothermische installatie en alle benodigdheden die daar voor nodig zijn, is op dit moment te duur. “De businesscase voor geothermie is dus helaas niet haalbaar”, zegt wethouder Zinkweg-Ankoné. “In de toekomst kan dit natuurlijk veranderen. Daarom volgen wij de ontwikkelingen op het gebied van geothermie op de voet en grijpen we de kansen die zich voordoen, waarbij we de zorgvuldige aandacht houden op eventuele bodemrisico’s.”

Vorige pagina