Samen in actie voor duurzame energie
Van het gas af: we zijn gestart

Van het gas af: we zijn gestart

dinsdag 27 oktober 2020
Nog dertig jaar en dan moet iedereen in Nederland aardgasvrij wonen. In Noordoost Twente zijn er zeven wijken die we in 2030 van het gas af willen hebben. Dat is een hele opgave en vraagt veel voorbereiding. In (onder andere) Harbrinkhoek-Mariaparochie zijn de voorbereidingen al gestart.

Projectleider Roelf van Till (Noaberkracht) begeleidt de overstap in de wijk Harbrinkhoek-Mariaparochie. Hoe pak je zoiets nu aan? “Belangrijk is dat we dit met elkaar doen: inwoners van de wijk, gemeente, energieleveranciers, ondernemers en woningbouwcorporaties zullen samen moeten werken. Per wijk bekijken we wat de mogelijkheden zijn als vervanger voor aardgas. In Harbrinkhoek-Mariaparochie staat bijvoorbeeld een houtfabriek die restwarmte aan de wijk kan leveren”, vertelt Van Til.  

Achter de voordeur

“We kijken ook goed naar de huizen in de wijk. Zijn die al geïsoleerd of is daar nog winst te behalen? En natuurlijk vragen we naar wat inwoners willen. Het is ingewikkeld, want vanuit het Klimaatakkoord moeten en willen we onze bijdrage leveren, maar voor veel inwoners lijkt 2030 nog erg ver weg”, merkt de projectleider. “Gelukkig zijn we in Harbrinkhoek-Mariaparochie al in gesprek met actieve bewoners. En ook met de andere inwoners gaan we dat gesprek voeren. Heel belangrijk, want deze transitie vindt letterlijk plaats achter de voordeur. Inwoners hierbij betrekken is dus essentieel.”

Een andere stap om inwoners te betrekken bij de energietransitie en het aardgasvrij maken van de wijk was de enquête die gehouden is. “Daarin hebben inwoners hun ideeën en wensen aangegeven. De resultaten gaan ons helpen om een goed plan te maken voor Harbrinkhoek-Mariaparochie.’

Pionieren
Deze energietransitie is een nieuw proces, dus het is voor iedereen spannend. Overal in Nederland zoeken gemeenten naar de beste aanpak. Ook in Noordoost Twente gaat het met vallen en opstaan, er is nog veel te leren in deze pioniersfase. Om dat leren te versnellen -we hebben nog behoorlijk wat wijken te gaan- zijn in Noordoost Twente twee ervaren ingenieursbureaus gevraagd om de transitie te begeleiden. Ekwadraat en Tauw helpen de Noordoost Twentse gemeenten met hun plannen voor aardgasvrije wijken. Elk bureau heeft een eigen aanpak; wel stemmen de bureaus hun planning en ervaringen met elkaar af.

In zeven wijken aan de slag
Naast Harbrinkhoek-Mariaparochie zijn er nog zes wijken waarvoor plannen gemaakt worden. Het gaat om de wijken Tilligte en Weerselo (in gemeente Dinkelland), Manderveen (in gemeente Tubbergen), Losser-West en Beuningen (in gemeente Losser) en de wijk De Thij (in gemeente Oldenzaal). Deze wijken zijn gekozen, omdat hier kansrijke, haalbare en betaalbare oplossingen beschikbaar zijn.

Wilt u meer weten over aardgasvrij wonen in Noordoost Twente?
Lees dan verder op onze website:

Vorige pagina