Overal in Noordoost Twente werken particulieren en bedrijven aan het verduurzamen van hun woningen en bedrijfspanden. Dat levert inspirerende voorbeelden op! U leest er hier meer over. Hebt u interesse om u bij één van de initiatieven aan te sluiten of wilt u graag van gedachten wisselen over de aanpak van de initiatiefnemers? Hun contactgegevens vindt u onderaan de pagina’s.
Succes!

HET VERHAAL VAN ‘GAS TERUG'
Met een middag werk een comfortabeler huis en minder stookkosten. Dat is het idee achter het waterzijdig inregelen van de CV-ketel. Marinus Doosje en Reinier Tameling werden zo enthousiast dat ze het buurtinitiatief ‘Gas terug’ opzetten om nog meer mensen mee te krijgen.

Zelf duurzame installaties ervaren bij installatiebedrijven
Weet jij hoe groot een warmtepomp is? En hoeveel geluid maakt een omvormer van zonnepanelen eigenlijk? Wil je zelf zien en horen hoe duurzame installaties werken? Kijk dan eens bij een installatiebedrijf. Loohuis Installatiegroep in Fleringen en Kip Installatietechniek in Oldenzaal laten belangstellenden graag zelf de mogelijkheden ervaren.

Energiecoöperatie Greuner ziet kansen op onbenutte daken
“Het begon met een idee vanuit ‘Boeiend Beuningen’, om Beuningen energieneutraal te maken. Maar toen we er langer naar keken, besloten we dat we wel een stap verder konden gaan. Met Energiecoöperatie Greuner streven we er nu naar om Beuningen energiepositief te maken. Dat is ambitieus ja, maar samen moet het kunnen”, vertelt Tom Wagenvoort, voorzitter van Energiecoöperatie Greuner.

Mark Tibbe werkt aan een comfortabel en energieneutraal huis
Het huis van Mark Tibbe aan de Klaproos in Harbrinkhoek is bijna energieneutraal. En of dat een beetje comfortabel is? “Dat moet je maar aan mijn vriendin vragen”, lacht hij. “Want van haar mocht het echt niet koud worden in huis. En terecht. Maar zij woont hier ook nog, dus dat zit wel goed.”

Henk Roeleveld: ‘Je kunt nooit te veel isoleren’
Veertig jaar geleden kocht Henk Roeleveld een woning uit 1928 aan de Dr. Poelsstraat in het centrum van Oldenzaal. In de loop van de tijd verbouwde hij de woning stapje voor stapje tot een comfortabel en energiezuinig huis. Van label G naar label A!

Herman Kemna pakt duurzaamheid graag praktisch aan
“Ik ben best voor duurzaamheid, maar het moet wel praktisch zijn. En je moet er wel voordeel van hebben”, stelt Herman Kemna, eigenaar van Technische Veren Twente in Oldenzaal.

WBO Wonen maakt huurwoningen klaar voor de toekomst
Woningstichting WBO heeft ruim vierduizend huurwoningen in Oldenzaal en is daarmee een belangrijke speler op het gebied van duurzaamheid. Met verschillende projecten werkt WBO Wonen aan het verhogen van het comfort en het verlagen van de energielasten voor de huurders en speelt de woningstichting in op klimaatverandering.

Trioliet: slimme aanpassingen om energieverbruik te verminderen
Met 4.400 zonnepanelen op het dak wekt Trioliet voldoende schone energie op om in hun eigen verbruik te voorzien. Maar de echte winst zit in het aanpassen van hun producten.
“Met het verduurzamen van onze machines, maken we echt een groot verschil”, vertelt directeur Robert Liet.

Duurzaamheid is voor Busscher de logische keuze
Familiebedrijf Busscher is graag zelfvoorzienend. We zijn liever niet afhankelijk van leveranciers, of het nu gaat om de website, of om energie. Dat is een van de redenen waarom hier al geruime tijd zonnepanelen op de daken liggen.

Zonnepanelen op dak TCC Potskampstraat geven leerlingen goed voorbeeld
Op het dak van TCC Potkampstraat in Oldenzaal zijn zonnepanelen geplaatst. Dit levert de school een mooi extraatje op, maar ze worden ook gebruikt in de lessen.

Duurzame maatregelen in de supermarkt van de toekomst
energiebesparing, duurzaamheid, mensen inspireren

Duurzaamheid ervaren met hand, hart en hoofd bij de Höfte
Kinderen al op jonge leeftijd letterlijk met de natuur in aanraking brengen. Oudere kinderen uitleg geven over energie en duurzaamheid, maar ook volwassenen laten zien hoe duurzame maatregelen in de praktijk werken.

Vrijstaand huis met energierekening van nog geen 30 euro per maand
Een vrijstaand huis van bijna vijftig jaar oud met een energierekening van nog geen dertig euro per maand. Alex Nijland bewijst dat het kan. Hij verduurzaamde zijn woning in de wijk de Veldkamp in Denekamp en is bijna energieneutraal.

Duurzaam sporten in energieneutrale sportaccommodatie
Samen sporten in een duurzaam, multifunctioneel gebouw. Stichting Man kreeg het voor elkaar in Losser. Met een gasloze en energieneutrale sportaccommodatie is Losser klaar voor de toekomst.

Pand Kasteel Mode: energiezuinig en mooi verlicht met LED
Om te zien of die jurk je mooi staat, is goed licht belangrijk. Voor Jeroen Kasteel was het dan ook wel even zoeken naar de juiste lampen om energie te besparen, én mooi licht op de kleding te zetten. Maar het is gelukt. Kasteel Mode in Oldenzaal wordt volledig verlicht met LED.

De “Slimme Meter” maakt je bewust van je energieverbruik
Goed inzicht in je energieverbruik, en nooit meer zelf de meterstanden doorgeven; dat zijn in het kort de voordelen van de slimme meter. In steeds meer meterkasten in Noord Oost Twente is inmiddels zo’n slim kastje te vinden.

Verbouw oude authentieke panden is mogelijk met veel energiebesparing en modern comfort
Joris Tulp heeft met zijn bedrijf Verbouwformule al menig verbouwing in goede banen geleid. Maar de verbouwing van de pastorie van de Antoniusparochie is voor hem ook een bijzonder project. In opdracht van de bewoners ontwierp en begeleidde Joris de verbouwing waardoor het ruim honderd jaar oude pand nu een comfortabele en energiezuinige woning is.

Energieneutraal Noord Deurningen maakt ambitie werkelijkheid
Eind 2009 ontstond in Noord Deurningen (gemeente Dinkelland) het idee om mee te doen aan de wedstrijd om het duurzaamste dorp van Overijssel te worden. Zo begon de missie om Noord Deurningen energieneutraal te krijgen. In 2020 is die ambitie werkelijkheid geworden. Voorzitter Willy Bruns, secretaris Jeroen Hulsbeek, en bestuursleden Arjen de Lat, Edwin Koehorst en Martin Veldscholten kijken terug op ruim tien jaar werken aan duurzaamheid.

Biogas uit koeienmest voor aardgasloos Noord-Deurningen
Biogas uit koeienmest. Dat is het concept van energiecoöperatie IJskoud in Noord-Deurningen. In december 2019 is het biogasnetwerk van IJskoud officieel geopend. Nu maken twee bedrijven gebruik van het biogas. In de toekomst wil IJskoud op deze manier de hele kern Noord-Deurningen van biogas voorzien.

Huis van Stro: Zuinig en Comfortabel wonen
Een lichte constructie, gebruik van ecologische materialen en een gezond binnenklimaat. Met stro kun je een comfortabel en duurzaam huis bouwen. Ciska en Bart bouwen in de Graven Es in Oldenzaal hun huis van stro. “Mensen reageren vaak verbaasd. Ze hebben toch nog dat idee van de drie biggetjes. Maar je kunt heel goed bouwen met stro.”

Jeroen Hulsink behaalde winst door 21 ramen te vervangen
Vijf jaar geleden verhuisde Jeroen Hulsink met zijn gezin naar Erve Roolsboer in de wijk Spikkert in Weerselo. Ze kochten een woning uit 1990 waar het nodige aan moest gebeuren. “We wilden er een duurzaam huis van maken, maar hadden eigenlijk geen idee hoe duurzaamheid werkte”, blikt hij terug. De kennis die hij in de loop van de jaren op deed, deelt hij nu met zijn dorpsgenoten als secretaris van Duurzaam Weerselo.

Harald Berton heeft straks ‘nul’ op de energiemeter
Als het aan Harald Berton ligt, kan de gaskraan dicht. Voor zijn elektriciteit heeft hij 16 zonnepanelen op het dak van zijn woning in de Losserse muziekbuurt. “Ik zet erop in dat ik straks nul op de energiemeter heb.”

Energiecoach helpt je stapsgewijs naar een duurzaam huis
“De meeste mensen die bij mij komen weten eigenlijk nog niet zo goed wat ze willen. Ja, hun huis verduurzamen. Maar hoe dan? Daar kan ik ze goed bij helpen”, vertelt Eggy Voorneman. Hij is een van de energiecoaches in Noord Oost Twente die mensen helpt om hun huis duurzamer te maken.

Energiefonds ondersteunt ondernemers en organisaties bij verduurzaming
Zoek je een lening om te investeren in verduurzaming van je pand als ondernemer of organisatie?
Als je een KvK nummer hebt, dan kan het Energiefonds uitkomst bieden. De gemeenten Losser, Tubbergen, Dinkelland en Oldenzaal kennen allemaal een Energiefonds waar ondernemers en maatschappelijke organisaties terecht kunnen voor een duurzaamheidslening

Hockeyclub Bully: ‘Vaak kun je met duurzame maatregelen juist geld besparen’
Geld besparen en maatschappelijk verantwoord bezig zijn; dat zijn de redenen voor Hockeyclub Bully om te investeren in duurzaamheid.

Björn Kuipers: ‘Duurzaamheid: just do it’
Energiebesparing
werken aan een duurzame samenleving