Samen in actie voor duurzame energie

Herman Kemna pakt duurzaamheid graag praktisch aan

Nieuw initiatief: 30-06-2020
Gemeente OldenzaalZonne-energieInspiratie

Doel:

“Ik ben best voor duurzaamheid, maar het moet wel praktisch zijn. En je moet er wel voordeel van hebben”, stelt Herman Kemna, eigenaar van Technische Veren Twente in Oldenzaal.

Toelichting:

Zonne-energie

Technische Veren Twente ontwikkelt, produceert en levert technische veren uit draad- en bandstaal. “Onze productie verbruikt veel energie, en we hebben een grote hal met een flink dakoppervlak. Zonnepanelen zijn dus al snel rendabel. Zeker wanneer je gebruik kunt maken van de SDE-subsidie”, legt Kemna uit. “In eerste instantie wilde ik al onze energie zelf opwekken, maar dat bleek nog een stap te ver. Maar de zonnepanelen hebben een goede opbrengst. Daarmee wekken we zeker een derde van onze benodigde energie op. In de toekomst wil ik nog kijken of we onze ovens beter kunnen isoleren. Ook willen we op termijn overstappen op LED-verlichting. En als we nieuwe apparatuur aanschaffen is duurzaamheid ook altijd een zaak waar we goed opletten. Zo kun je stap voor stap verbeteren.”

Hockeyclub

Kemna is voorzitter van de Oldenzaalse hockeyclub Bully. De hockeyers kunnen hun fiets droog stallen onder de zonnepanelen. Onlangs is een nieuwe duurzame hockeyhal opgeleverd. “We hebben vloerverwarming en een warmtepomp geïnstalleerd. Bij de nieuwe hal hebben we geen extra zonnepanelen aangelegd. We hebben de stroom namelijk vooral ’s avonds nodig, en dan schijnt de zon niet. We gaan eerst kijken wat de hal verbruikt. Als het dan nodig is, kunnen we altijd nog zonnepanelen installeren.” Om met de hockeyvereniging gebruik te kunnen maken van de SDE-subsidie, deed Kemna de investeringen vanuit zijn bedrijf. Bully betaalt dit weer terug aan TVT. “Ik vind het belangrijk om als ondernemer iets voor de samenleving te doen. Dat mogen ondernemers wel meer doen. Als je een vereniging op deze manier ondersteunt, kost het je niet veel en maak je de kosten voor de vereniging wel veel lager.” 

Praktisch

Kemna gaat voor een praktische benadering van duurzaamheid. “Je merkt dat duurzaamheid nu een hot topic is. Er zijn heel veel adviseurs die je van alles kunnen voorrekenen. Maar je moet je niet teveel laten wijs maken. Doe alleen de dingen die je zelf kunt berekenen en die je zelf snapt. Ze kunnen je de mooiste dingen verkopen, maar begin eerst eens met isoleren of LED-verlichting.” De overheid zou hierin kunnen helpen door scherpe keuzes te maken. “De ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid gaan razendsnel. Het is goed om daar als overheid wat rust in te brengen. Praat als gemeente eens met ervaringsdeskundigen en met wetenschappers; met mensen die er zelf geen belang in hebben. Maak een pas op de plaats en maak van daaruit de goede keuzes. Anders gaan we nu dingen doen waar we later spijt van krijgen.”

Contactgegevens

Wil je meer weten over dit initiatief? Neem dan contact met ze op! Klik hier voor de contactgegevens
Herman Kemna - Technische Veren Twente