WBO Wonen maakt huurwoningen klaar voor de toekomst
Doel:
Woningstichting WBO heeft ruim vierduizend huurwoningen in Oldenzaal en is daarmee een belangrijke speler op het gebied van duurzaamheid. Met verschillende projecten werkt WBO Wonen aan het verhogen van het comfort en het verlagen van de energielasten voor de huurders en speelt de woningstichting in op klimaatverandering.
Toelichting:
Duurzaam Opgewekt
Met het project Duurzaam Opgewekt plaatst WBO Wonen bij huurders zonnepanelen op de daken van hun woning. “We doen dat alleen als de huurder dit wil, want er staat wel een beperkte huurverhoging tegenover. Daar staat tegenover dat je energierekening wel fors naar beneden gaat. De huurder gaat er financieel altijd op vooruit”, vertelt Joris Sprangers, adviseur duurzame en klimaatadaptieve steden bij WBO Wonen. “Bij de eerste ronde van het project heeft ruim de helft van de huurders die we hebben benaderd zonnepanelen geïnstalleerd. Mensen zijn vaak wat afwachtend in het begin. Ik verwacht dat de tweede ronde meer huurders meedoen, omdat ze even de kat uit de boom hebben kunnen kijken.”
Gedrag
WBO Wonen stimuleert energiezuinig gedrag bij hun huurders. “Dat is goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Met simpele maatregelen kun je energie en daarmee geld besparen. Denk maar aan tochtstrips, een waterbesparende douchekop of led-lampen. Maar het zit ook in gedrag; de verwarming alleen aan in ruimtes waar je bent, de lamp uit doen als je uit de kamer loopt.”
Isoleren
Vanuit zijn ervaring met huurwoningen heeft Sprangers een helder advies voor woningeigenaren die willen verduurzamen: “Isoleren is altijd goed als je energie wilt besparen. Let op met de aanschaf van een warmtepomp of andere installaties; de gemeente werkt aan plannen voor verwarmen zonder gas. Check voor je een dergelijke installatie aanschaft bij de gemeente hoe de plannen voor jouw wijk ervoor staan en of het verstandig is om hier nu in te investeren.”
Klimaat
WBO wonen werkt aan klimaatadaptatie; zorgen dat woningen in het veranderende klimaat comfortabel en veilig blijven. “We moeten rekening houden met zwaardere regenval en lange periodes van hitte en droogte. De maatregelen die we daarvoor nemen zijn niet altijd in de woning, je kunt ook denken aan het planten van bomen om te zorgen dat de temperatuur niet te hoog wordt. Of het vervangen van de bestrating in je tuin voor planten; dat voert regen beter af en zorgt voor verkoeling in de zomer.”
Voorbeeld
In zijn eigen gebouw geeft WBO Wonen het goede voorbeeld. “Ons wagenpark is grotendeels elektrisch. Dat staat onder een carport met zonnepanelen, die energie leveren voor ons kantoor en de elektrische auto’s”, vertelt manager vastgoed Giovanni Levatino. “We onderzoeken de mogelijkheden om ons gebouw te verduurzamen, omdat het een oud monumentaal pand is, is dat best ingewikkeld. We gaan onder meer investeren in isolatie en led-verlichting. In samenwerking met de gemeente werken we aan een klimaatadaptieve tuin; we planten bloemen en struiken die de biodiversiteit bevorderen, er woont een bijenvolk en we hebben goede mogelijkheden om water op te vangen. We stellen de tuin open voor bezoek, zodat we anderen kunnen inspireren.”
Vijfhoek
De overheid kan een rol spelen als verbinder om duurzaamheid van de grond te krijgen. “Het is belangrijk dat je als overheid een netwerk hebt en partijen aan elkaar kunt verbinden. Dat zien we bijvoorbeeld bij winkelcentrum de Vijfhoek in Oldenzaal dat wordt gerenoveerd. We maken er een parkdak op dat klimaatadaptief is. We werken samen met de gemeente Oldenzaal, de provincie Overijssel, het Waterschap Drents Overijsselse Delta en de betrokken omwonenden. Er zijn volop kansen op het gebied van vergroening, energie en een mooie verbinding met de binnenstad. Samen maken we er iets moois van. En dat inspireert anderen weer, zo komt het verder.”