Samen in actie voor duurzame energie

Hockeyclub Bully: ‘Vaak kun je met duurzame maatregelen juist geld besparen’

Nieuw initiatief:
Gemeente OldenzaalEnergiebesparingWarmtepompenZonne-energieProject

Doel:

Geld besparen en maatschappelijk verantwoord bezig zijn; dat zijn de redenen voor Hockeyclub Bully om te investeren in duurzaamheid.

Toelichting:

Bully kiest bewust voor investeren in duurzaamheid. “Het is mooi om op deze manier maatschappelijk verantwoord bezig te zijn. Ik vind het leuk om de grens op te zoeken van wat mogelijk is. Het hoeft ook niet altijd duurder te worden; vaak kun je met duurzame maatregelen juist geld besparen”, vertelt voorzitter Herman Kemna.

Zonnepanelen als fietsenstalling

Langs het hockeyveld en op het dak van het clubhuis liggen sinds 2014 ruim driehonderd zonnepanelen. “We kunnen zo elektriciteit opwekken, en hebben een droge plek voor de fietsen, want het is direct een dak voor de fietsenstalling. We besparen hiermee zo’n tienduizend euro per jaar. Het is alleen jammer dat we vooral energie opwekken overdag, terwijl de meeste stroom ’s avonds wordt gebruikt, als de verlichting langs het veld aan gaat. Op lange termijn hebben we accu’s nodig om de elektriciteit op te kunnen slaan.” Ook de koelcel van de club is duurzamer geworden. “Hij is extreem energiezuinig en er past meer bier in”, lacht Herman. “Dus dat is twee vliegen in één klap!”

 Hockeyhal

De laatste aanwinst is de nieuwe hockeyhal, die begin 2019 is opgeleverd. “Die hal is goed geïsoleerd, heeft vloerverwarming en een warmtepomp. Niets ingewikkelds, gewoon de dingen die logisch zijn bij nieuwbouw. We hebben er geen zonnepanelen opgelegd. Misschien komt dat in de toekomst nog, maar we willen eerst kijken wat het energieverbruik is. Als we dat weten, kijken we of het verstandig is zonnepanelen te installeren.”

Ondernemer

Kemna zette zijn bedrijf, Technische Veren Twente, in om optimaal gebruik te maken van de subsidieregelingen. “Ik heb de investeringen gedaan via mijn bedrijf. Bully betaalt dat in 15 jaar terug, daarna is het van hen. Hierdoor konden we de SDE subsidie krijgen en kost het de hockeyvereniging minder. Ik vind het belangrijk om me als ondernemer ook maatschappelijk in te zetten. Als meer ondernemers dit zouden doen, kunnen we samen de kosten verlagen voor de verenigingen.”

Contactgegevens

Wil je meer weten over dit initiatief? Neem dan contact met ze op! Klik hier voor de contactgegevens