Samen in actie voor duurzame energie

Trioliet: slimme aanpassingen om energieverbruik te verminderen

Nieuw initiatief: 20-02-2020
Gemeente OldenzaalZonne-energieInspiratie

Doel:

Met 4.400 zonnepanelen op het dak wekt Trioliet voldoende schone energie op om in hun eigen verbruik te voorzien. Maar de echte winst zit in het aanpassen van hun producten.

“Met het verduurzamen van onze machines, maken we echt een groot verschil”, vertelt directeur Robert Liet.

Toelichting:

Trioliet maakt machines voor de melkveehouderij; voermengwagens, kuilvoersnijders en voerrobots waarmee de boer de koeien voert. “De machines worden aangedreven met een trekker, die loopt op diesel”, legt Liet uit. “We werken er daarom aan om het verbruik omlaag te krijgen. Door het mengproces te optimaliseren is minder vermogen nodig en kan de machine met een lichtere trekker worden aangedreven. Ook ontwikkelden we een voerrobot die draait op elektriciteit. Als je dat combineert met zonnepanelen kun je energieneutraal de koeien voeren. Daarmee is ons effect op het gebied van duurzaamheid veel groter dan alleen de zonnepanelen op ons dak. En – zo eerlijk ben ik ook wel – het is voor ons ook een goed verkoopargument. Het scheelt de boer gewoon in de portemonnee omdat hij minder brandstof hoeft te betalen.”

Nieuwbouw

Enkele jaren geleden bouwde Trioliet een nieuw logistiek centrum en een extra montagehal.

“We hebben dat toen zo duurzaam mogelijk gedaan, maar we blijven wel kritisch. De hal is optimaal geïsoleerd en voorzien van energiezuinige verlichting. Maar een warmtepomp zit er niet in.

Dat zouden we moeten combineren met vloerverwarming en dat vonden we niet handig met alle zware heftrucks en machines die over de vloer rijden. Misschien komt er later een oplossing waar we op aan kunnen haken, maar nu hebben we het nog niet gedaan. Vorig jaar hebben we 4.400 zonnepanelen op ons dak geïnstalleerd. Daarmee produceren we voldoende energie voor ons bedrijf.”

 Poedercoatinstallatie

Om het gasverbruik terug te dringen, paste Trioliet de poedercoatinstallatie aan. “De poedercoater brengt een laag poeder aan op het staal. Vervolgens wordt dat afgebakken in de oven. Om de coating langer mee te laten gaan, brengen we dat in twee lagen aan, een primer laag en een topcoating. Eerder werd dat bij toeleveranciers in twee ronden gedaan, en werd het dus twee keer afgebakken in de oven. Door de machine aan te passen kunnen we dat nu in één ronde doen. Daarmee werken we sneller en hebben we de oventijd gehalveerd. Dat scheelt flink in het gasverbruik. We kijken nog of we met een warmtewisselaar de warmte van de oven kunnen gebruiken om de hal te verwarmen. Ook onderzoeken we of biogas een alternatief is voor het aardgas dat we nu voor de oven verbruiken.”

 Familiebedrijf

Renderen al die investeringen nu? “Het is vaak lastig te berekenen”, vertelt Liet. “Bij zonnepanelen weet je dat ze na acht jaar terugverdiend zijn, daarna leveren ze geld op. Maar met die poedercoatinstallatie is het ingewikkelder. Het helpt dat we een familiebedrijf zijn; we kijken naar de lange termijn. En we werken in onze eigen gebouwen. Dan rendeert het vaak wel.”

Liet adviseert andere ondernemers om duurzaamheid stap voor stap aan te pakken, en iemand te zoeken die hierbij kan helpen. “Het is niet je core-business, je hebt er vaak niet echt verstand van en meestal ook geen tijd voor. Begin daarom klein, met één ding dat je wilt aanpakken. Anders verdwaal je in het woud van de mogelijkheden en raak je alleen maar gefrustreerd. Stap voor stap zijn investeringen ook beter te behappen.”

Contactgegevens

Wil je meer weten over dit initiatief? Neem dan contact met ze op! Klik hier voor de contactgegevens

Website en social media