Samen in actie voor duurzame energie

Zonnepanelen op dak TCC Potskampstraat geven leerlingen goed voorbeeld

Nieuw initiatief: 16-01-2020
Gemeente OldenzaalEnergiebesparingZonne-energieInspiratie

Doel:

Op het dak van TCC Potkampstraat in Oldenzaal zijn zonnepanelen geplaatst. Dit levert de school een mooi extraatje op, maar ze worden ook gebruikt in de lessen.

Toelichting:

Toen adjunct directeur Hans Meinders met het plan kwam om zonnepanelen te installeren op het dak van de vmbo-school aan de Potskampstraat in Oldenzaal, gingen de wenkbrauwen omhoog. Daar was het geld van de school toch niet voor bedoeld? Inmiddels leveren de zonnepanelen de school een aardig extraatje op, worden de panelen in de lessen gebruikt en is de school op dit punt een voorbeeld voor andere locaties van het Twents Carmel College.


“Thuis had ik al zonnepanelen en toen de oproep richting ondernemers ging om bedrijfsdaken meer in te zetten voor zonnepanelen, bedacht ik me dat we dat op school natuurlijk ook konden doen”, vertelt Meinders. Maar bij de overkoepelende Stichting Carmel, die de voorinvestering moest doen, moest nog wel wat weerstand overwonnen worden. “Ons onderwijsgeld moet in eerste instantie bij de leerlingen terecht komen, en niet naar zonnepanelen gaan, zo werd gedacht. Maar die leerlingen moeten wel in een verwarmd gebouw zitten. En we willen een goed voorbeeld zijn voor de leerlingen. Teach what you preach. Uiteindelijk kon ik met dat argument de investering doen.”

Onderwijsprogramma

Op het dak liggen nu 1.040 zonnepanelen. “We hebben met de installateur afgesproken dat we de panelen ook willen benutten voor een onderwijsprogramma. Dat hebben we gedaan door instructiefilms voor de leerlingen te maken bij de plaatsing van de panelen. In de lessen besteden we regelmatig aandacht aan duurzame technieken.”

 Bijeenkomst medewerkers

Om het effect van de zonnepanelen te vergroten kwam er na de plaatsing van de zonnepanelen een bijeenkomst voor de medewerkers. “Veel mensen vinden het lastig om te komen tot zonnepanelen, want welke installateur moet je kiezen en hoe pak je dat aan? Wij hadden voor de school al veel uitgezocht en hebben een goede installateur gevonden. Die heeft een bijeenkomst gehouden voor het personeel van alle TCC- scholen over isoleren, ventileren, duurzaamheidsmaatregelen. We konden ook nog een korting aanbieden aan onze medewerkers. Dat heeft goed gewerkt.”

 Extraatje

Ook financieel pakten de zonnepanelen uiteindelijk goed uit. “We betalen de investering terug met de subsidie die we jaarlijks voor de panelen krijgen. Omdat we in de zomer veel energie produceren en weinig verbruiken, hebben we jaarlijks een mooie meevaller op de energierekening. Dat besteden we aan iets extra’s voor de leerlingen, dus zo komt de investering uiteindelijk toch bij het onderwijs terecht. De Stichting Carmel is nu zo enthousiast dat er op veel meer scholen zonnepanelen komen.”

Advies

Meinders raadt onderwijs en ondernemers aan om advies in te winnen over de mogelijkheden om je pand te verduurzamen. “Je hebt zelf een beeld van je situatie, maar een duurzaamheidsadviseur ziet soms nog weer heel andere mogelijkheden. Zij kunnen je ook adviseren over de subsidiemogelijkheden. En je kunt natuurlijk ook heel goed eens advies inwinnen bij iemand die op het gebied van duurzaamheid een stap verder is. Ik ben geen duurzaamheidsexpert, maar ik help mensen graag verder met de ervaring die we hier hebben opgedaan.”

Contactgegevens

Wil je meer weten over dit initiatief? Neem dan contact met ze op! Klik hier voor de contactgegevens