Samen in actie voor duurzame energie

Duurzame maatregelen in de supermarkt van de toekomst

Nieuw initiatief: 22-11-2019
Gemeente DinkellandEnergiebesparingIsolerenInspiratieOndernemer of agrariër

Doel:

energiebesparing, duurzaamheid, mensen inspireren

Toelichting:

Wie boodschappen doet bij Albert Heijn Grimberg in Ootmarsum merkt er niets van, maar de supermarkt is bijzonder duurzaam. Eigenaar Jan Grimberg greep de verbouwing in 2014 aan om zijn winkel toekomstproof te maken. “Ik heb niet uitgerekend hoe snel ik het terugverdien. Dit moet je gewoon goed doen, anders loop je straks achter de feiten aan.”

 In 2013 kocht Grimberg de Scheepersschool achter zijn pand waardoor de mogelijkheid ontstond om te gaan uitbreiden. “Samen met Frank te Riele, mijn rechterhand, en Albert Heijn hebben we onderzocht hoe we de nieuwe winkel wilden ontwikkelen. Het moet de supermarkt van de toekomst worden, was mijn uitgangspunt.” Duurzaamheid hoort daar voor Grimberg ook bij. “Ik ben op onderzoek gegaan op internet; www staat voor mij voor ‘wat woj wetn?’. Ook Albert Heijn dacht mee, en andere ondernemers zoals de koelleverancier.”

 Energiebesparing

Grimberg koos voor een aantal maatregelen om energie te besparen. “Alle verlichting is vervangen door LED. Dat is een eenvoudige maatregel die je direct een forse energiebesparing oplevert. We zagen de energiekosten naar beneden duiken nadat we de lampen hadden vervangen.”  De koelingen zijn vervangen door energiezuinige systemen waar minder schadelijke stoffen in gebruikt worden. “Bovendien gebruiken we de warmte die vrij komt bij de koeling om het bedrijf te verwarmen. En daarmee konden we in 2014 al van het gas af. Dat bespaart energie, en kosten.”

 Rekenen

Hoe lang het precies duurt voor een investering is terug verdiend, weet Grimberg niet. “Ik bespaar er goed mee, maar ik heb het allemaal niet tot op de komma uitgerekend. ‘Je kunt ook alles kapot rekenen’, zeggen we hier wel eens. Mijn doel is de consument happy boodschappen laten doen. Als dat perfect is, komt de klant hier en gaat het goed. Als je de supermarkt van de toekomst wil zijn, horen duurzame maatregelen er gewoon bij. Anders word je later ingehaald. Bovendien vind ik dat je als ondernemer ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. We hebben met elkaar een plicht om een bijdrage aan duurzaamheid te leveren.”

Grimberg heeft de volgende stap al in zijn hoofd. “We willen aan de achterkant een overdekt laad- en losstation inrichten. Daarvoor verbouwen we het dak, en dat is een mooi moment om zonnecollectoren te installeren.”

 Tips

Voor andere ondernemers heeft Grimberg een concrete tip. “Begin eens met je lampen vervangen door LED. Dat is heel eenvoudig en levert direct een besparing op. En wees kritisch: maak energie een prioriteit binnen je bedrijf. Neem de tijd om informatie te zoeken, bezoek een lezing, kijk op internet of informeer bij het Energieloket naar de mogelijkheden die passen bij jouw bedrijf. Vaak is het een bijzaak, maar je moet er een main item van maken. Er is voldoende mee te verdienen.”

 Lokale overheid

Ook bij de overheid zijn er nog kansen om duurzaamheid een boost te geven. “De lokale overheid kan meer participeren op het gebied van duurzaamheid. Bijvoorbeeld als een ondernemer een vergunning aanvraagt om uit te breiden. Dat is een goed moment om vanuit de gemeente duurzaamheid onder de aandacht te brengen. Je moet die kansen pakken om samen met ondernemers te werken aan een verantwoord energiebeleid.”

Contactgegevens

Wil je meer weten over dit initiatief? Neem dan contact met ze op! Klik hier voor de contactgegevens
Energie van Noordoost Twente