Samen in actie voor duurzame energie

Duurzaamheid ervaren met hand, hart en hoofd bij de Höfte

Nieuw initiatief: 21-11-2019
Gemeente OldenzaalEnergiebesparingInspiratieMaatschappelijke instelling

Doel:

Kinderen al op jonge leeftijd letterlijk met de natuur in aanraking brengen. Oudere kinderen uitleg geven over energie en duurzaamheid, maar ook volwassenen laten zien hoe duurzame maatregelen in de praktijk werken.

Toelichting:

Bij Natuur en Milieu Educatief Centrum De Höfte in Oldenzaal staat duurzaamheid centraal. Op het Duurzaamheidsplein is van alles te ontdekken; van energiefiets tot sedumdak.

 “Je leert met je hand, je hart en je hoofd; als je iets doet met je handen, geef je er met je hart waarde aan, en onthoud je het in je hoofd. Daarom kun je hier bij de Höfte van alles doen rond natuur en milieu”, legt Loes Meijerink, bedrijfsleider van de Höfte uit. Terwijl ze vertelt knutselt een groep kinderen herfstwerkjes van blaadjes, kastanjes en andere natuurvondsten. “Door kinderen al op jonge leeftijd letterlijk met de natuur in aanraking te brengen, hechten ze waarde aan de natuur. Zo leer je goed om te gaan met de omgeving. Met kleine kinderen is dat heel basaal, met praktische activiteiten zoals knutselen. Bij oudere kinderen kijken we bijvoorbeeld naar energie. Waar komt de stroom uit je stopcontact vandaan, hoe werkt een zonnecollector en wat kun je zelf doen om energie te besparen?”

 Wooncoaches

Ook voor volwassenen is er genoeg te beleven bij de Höfte. “Op het duurzaamheidsplein laten we zien hoe duurzame maatregelen in de praktijk werken. We hebben hier bijvoorbeeld zonnecollectoren en een omvormer op ooghoogte, zodat je goed kunt zien hoe alles werkt. Ook hebben we een voorbeeld van begroeiing van een sedumdak op zichthoogte. Zo kun je alles zien, horen en voelen.” Belangstellenden kunnen tijdens openingstijden van de Höfte zelf een rondje maken over het duurzaamheidsplein. Wie meer wil weten, kan een afspraak maken met een wooncoach via het Infopunt Duurzaamheid. “De wooncoaches nemen regelmatig belangstellenden mee naar het duurzaamheidsplein om te laten zien hoe alles werkt. Zij kunnen uitgebreid informatie geven over de verschillende duurzaamheidsmaatregelen.”

 Energiebesparing

Natuurlijk heeft de Höfte zelf ook geïnvesteerd in duurzaamheid in de eigen gebouwen. “We hebben eerst gekeken waar we energie kunnen besparen, door extra te isoleren’, vertelt Loes. “Daarna zijn we gaan kijken naar de mogelijkheden om ons energieverbruik nog verder terug te brengen. We hebben een doorstroomboiler aangeschaft. Een ouderwetse boiler verwarmt constant een grote hoeveelheid water. Een doorstroomboiler verwarmt alleen water als je het nodig hebt. Dat scheelt energie. Ook hebben we alle lampen vervangen door LED-lampen. Met de zonnecollectoren die we hebben, wekken we voldoende stroom op voor ons eigen gebruik. Jaarlijks wekken we 25.227 kWh op. Dat levert een mooie besparing op. Maar het brengt ons natuurlijk meer dan de besparing. We willen hiermee ook anderen inspireren. Als je hier met eigen ogen ziet hoe het werkt, zet je dat ook aan het denken voor wat je in je eigen huis of bedrijf kunt doen.”

 

Meer leren over duurzaamheid? Kijk hier voor de openingstijden van De Höfte

Contactgegevens

Wil je meer weten over dit initiatief? Neem dan contact met ze op! Klik hier voor de contactgegevens
Energie van Noordoost Twente
Betrokken partijen: Wooncoaches

Website en social media