Samen in actie voor duurzame energie

Björn Kuipers: ‘Duurzaamheid: just do it’

Bestaand initiatief:
Gemeente DinkellandGemeente OldenzaalEnergiebesparingZonne-energieInspiratieOndernemer of agrariër

Doel:

Energiebesparing

werken aan een duurzame samenleving

Toelichting:

“Het is met duurzaamheid net als met een wedstrijd leiden. Je moet het gewoon doen. Niet te lang kletsen, maar gewoon aan de slag. Just do it”, stelt Björn Kuipers, topscheidsrechter en eigenaar van twee Jumbo supermarkten in Oldenzaal en Denekamp.

 Samen verantwoordelijk

Duurzaamheid is een onderwerp dat Kuipers aan zijn hart gaat. “We moeten deze aarde doorgeven aan de volgende generatie, en dan het liefst beter dan we hem zelf aangetroffen hebben. Door mijn werk als spreker voor bedrijven kwam ik in contact met die andere Kuipers, astronaut André Kuipers. Zijn verhaal heeft indruk op me gemaakt. Hij heeft vanuit de ruimte gezien wat er gebeurt op onze planeet. Het klimaat verandert, het wordt warmer. Ik heb twintig jaar geleden in Jakarta gewoond. De oerwouden die er toen waren, zijn er nu niet meer. De meren drogen op. We zijn samen verantwoordelijk voor onze wereld. Dat realiseer ik me steeds meer.”

 Goed rendement

In zijn supermarkten heeft Kuipers met verschillende maatregelen geïnvesteerd in duurzaamheid. “In Oldenzaal hebben we driehonderd zonnepanelen op het dak geïnstalleerd. Een supermarkt verbruikt veel energie. Met deze panelen wekken we zo’n 15 tot 20 procent van onze energie zelf op. Dat scheelt flink in de kosten. We hebben de panelen in 2012 geïnstalleerd en ik heb inmiddels een rendement van 16,7 % op de investering. Dat haal je op de bank niet.”

 Duurzame supermarkt

In mei 2019 opende de nieuwe supermarkt van Kuipers in Denekamp, na een grondige verbouwing. “In de verbouwing speelde duurzaamheid een belangrijke rol. Hierin ben ik goed ondersteund door de landelijke Jumbo-organisatie. Het bouwmanagementbureau van Jumbo begeleidde de verbouwing en lette er goed op dat we er een duurzame supermarkt van maken. Zo verwarmen we de winkel met energie de vrijkomt uit de koelingen. Dat bespaart energie en geld. Ook is de winkel optimaal geïsoleerd.”

 Gewoon doen

Voor andere ondernemers heeft Kuipers een duidelijk advies: “Als je een goed moment hebt om te investeren in duurzaamheid, doe het dan en wacht vooral niet af. Elke dag later is weer een dag verloren. We kunnen er heel lang over praten en ingewikkelde visies opstellen, maar je moet het gewoon doen. Just do it.”

Contactgegevens

Wil je meer weten over dit initiatief? Neem dan contact met ze op! Klik hier voor de contactgegevens
Energie van Noordoost Twente