Samen in actie voor duurzame energie

Het verhaal uit de praktijk van de familie Tibbe uit Harbrinkhoek

Nieuw initiatief: 01-01-2014
Gemeente TubbergenEnergiebesparingInspiratieWoningeigenaar

Doel:

Van je werk je hobby maken is precies anders om dan normaal, maar in Harbrinkhoek staat een huis dat inmiddels al 5 jaar van het gas af is.

Toelichting:

Lees het verhaal uit de praktijk van de familie Tibbe uit Harbrinkhoek!

Van je werk je hobby maken is precies anders om dan normaal, maar in Harbrinkhoek staat een huis dat inmiddels al 5 jaar van het gas af is. We hebben het hier over een woning van de familie Tibbe, gebouwd in 2009 met de toen geldende bouwvoorschriften wat betreft energievoorziening en isolatie. De woning heeft een inhoud van ongeveer 680m3 en werd in eerste instantie verwarmd met aardgas.

In de loop van de jaren kwam de interesse in duurzame energie. Toen er een actie kwam van Urgenda voor gezamenlijk pv panelen kopen werd er direct over gegaan tot koop van 12 pv panelen van ieder 250 watt piek. Niet de mooiste panelen, polykristal blauwe panelen, maar werkte perfect. Dan ga je verder kijken. Vanaf ongeveer de bouw van de woning was er een houtkachel aanwezig in de woning, maar als je wilt verduurzamen en eventueel van het aardgas af wilt is dat niet echt handig. Immers je hebt dan pas warmte als je de houtkachel aansteekt. Al snel kwam hiervoor een 10 kw pelletkachel. De pellets die hierin worden verstookt zijn regiopellets die gemaakt worden in de regio en worden geleverd in een Big Bag, zodat er minder plastic afval ontstaat aangezien de pellets vaak worden geleverd in plastic zakken.

Dit beviel zo goed dat er vanaf dat moment geen gas meer werd verbruikt om de woning te verwarmen. Om het comfort te verhogen in de badkamer, de radiator daar werkte niet meer ivm de pelletkachel, hebben we een infrarood paneel geplaatst. Dit paneel geeft lange infraroodgolven, deze straling zie je niet maar is een bijzondere lekkere warmte. Dit paneel staat alleen aan al we in de badkamer zijn.

Inmiddels zijn er in de slaapkamers ook een infrarood paneel aan het plafond geplaatst voor als het echt een keer koud is of iemand ziek is. Toen kwam de vraag over hoe we warm water maken voor het douchen als we geen cv ketel meer hebben.. Dit hebben we opgelost door de aanschaf van een warmtepompboiler. Een geweldig apparaat die altijd 280 liter warm water op voorraad heeft waar je gemiddeld een uur me kunt douchen. Tevens zorgt dit apparaat voor de ventilatie van de woning. Dit was het laatste knelpunt wat overwonnen moest worden om van het aardgas af te gaan. Na 5 jaar zijn de pv panelen vervangen voor andere pv panelen, dit om dat we meer energie nodig hebben omdat we bijna alles op stroom doen. De pv installatie heeft nu 4760 WP en heeft vorig jaar 5500 kwh opgewekt.

Doordat de wasmachine 2 wateraansluitingen heeft, warm en koud, staat deze naast de warmtepompboiler. Hier haalt de wasmachine het warme water uit en gebruikt dus niet zijn eigen warmte element. Dit betekent dat een wasbeurt ongeveer 0,5 kwh verbruikt. Inmiddels een paar jaar later hebben we energiekosten van € 22,- per maand. In de winter komt daar in totaal € 300,- bij voor de aanschaf van pellets voor de pelletkachel. Het huis is er in comfort niet op achteruit gegaan, en zijn we klaar voor de toekomst zonder aardgas.

Contactgegevens

Wil je meer weten over dit initiatief? Neem dan contact met ze op! Klik hier voor de contactgegevens