Samen in actie voor duurzame energie

Aardgasvrij wonen in een jaren 80-woning

Nieuw initiatief:
Gemeente LosserInspiratieWoningeigenaar

Doel:

Henk van Capelle uit Beuningen gebruikt in zijn jaren 80 woning geen aardgas meer. Hoe heeft hij dat aangepakt? Hij geeft graag zijn zijn tips and tricks. ‘Ik ben geïnteresseerd in verduurzaming. Toen ik de vloer geïsoleerd had, realiseerde ik me dat ik ook de gasketel moest vervangen. Op dat moment was al duidelijk dat we sowieso van het gas af moeten. Door de vloerisolatie zakte het gasverbruik in huis al een stuk. Ik heb op dat moment een installateur om advies gevraagd of een warmtepomp een goede stap was. Toen ik hoorde dat dat het geval was, heb ik de overstap gemaakt.’

Toelichting:

Om de stap naar een warmtepomp te maken, heb je eerst het huis goed geïsoleerd. Hoe heb je dat aangepakt?

Je kunt inderdaad pas de overstap maken naar een warmtepomp als je huis goed geïsoleerd is. Een warmtepomp is namelijk een lage temperatuursverwarming. Als je dat door radiatoren stuurt, krijg je je huis niet warm. Ik heb op meerdere manieren mijn huis geïsoleerd om zo goed mogelijk de warmte binnen te houden:

  • Vloerisolatie. Ik ben begonnen met vloerisolatie. Onder de vloer heb ik platen piepschuim geplakt. Dat is niet moeilijk als je een kruipruimte hebt met een beetje ruimte. Door de vloerisolatie ging het gasverbruik al behoorlijk omlaag. Daarna heb ik vloerverwarming aangelegd en de radiatoren verwijderd. Vloerverwarming aanleggen heeft pas zin als je vloer goed geïsoleerd is en is erg geschikt voor verwarmen met een warmtepomp.
  • Raamisolatie. Veel ramen in mijn huis hadden nog eerst enkel glas. Ik heb ze vervangen door HR++ isolatieglas. Dat is gecoat dubbel glas edelgas. Raamisolatie helpt ook al enorm om de warmte in huis te houden. 
  • Zolderisolatie. Veel warmte gaat verloren via het dak. Daarom is het ook belangrijk om de zolder goed te isoleren. Ik heb het dak geïsoleerd met glaswol.   
  • Muurisolatie. De garage is niet verwarmd, daarom heb ik ook de muur tussen de garage en de keuken geïsoleerd, zodat daar geen warmte verloren gaat. Ik heb een laag piepschuim tegen de tussenmuur geplakt.

 Hoe bevalt de warmtepomp?

Hij bevalt heel goed: de kamers in huis die ik warm wil hebben, zijn lekker warm. De warmtepomp zorgt gelijk voor warm water, dus ik heb ook geen boiler meer nodig. Er zit een opslag van 200 liter water in, dus ik heb nooit te weinig warm water. Als de warmtepomp normaal, rustig draait, dan hoor je hem eigenlijk niet. Op maximum vermogen maakt hij wel wat meer geluid, maar dat duurt nooit lang.

 Heb je nog meer tips om je huis duurzamer te maken?

Als je je gasketel instelt op 60°C en je kunt met die watertemperatuur het huis goed verwarmen, dan is dat een goede indicatie dat je kunt overstappen op een warmtepomp.

Verder gebruikt een warmtepomp elektriciteit. Die elektriciteit wek ik weer zelf op met zonnepanelen, waardoor het huis op energiegebied zelfvoorzienend is. Ik heb mijn zonnepanelen gekocht bij energiecoöperatie Greuner.

Wil je meer weten?

Ben jij geïnspireerd geraakt door de ingrepen die Henk in zijn huis heeft doorgevoerd? Hij vertelt je er graag meer over! Stel hem je vragen via: henkinzweden@hotmail.com

Zelf aan de slag?

De gemeente heeft een energieloket waar je alle informatie vindt over het verduurzamen van je woning. Hier kun je ook een afspraak inplannen met een energiecoach, die bij je thuis komt voor advies.

www.duurzaambouwloket.nl/losser

Klankbordgroep Beuningen

Eind 2020 zijn we in Beuningen gestart met het opstellen van een Wijkuitvoeringsplan (WUP) om te onderzoeken hoe de kern en het buitengebied op termijn aardgasvrij kunnen worden. Hier is een klankbordgroep van inwoners bij betrokken. Henk zit ook in de Klankbordgroep Beuningen. Ze zoeken nog extra leden. Lijkt het je leuk om met ons mee te denken? Neem dan contact op met Simone Huntink van de gemeente Losser, s.huntink@losser.nl of stuur eerst Henk een berichtje voor meer informatie!

Contactgegevens

Wil je meer weten over dit initiatief? Neem dan contact met ze op! Klik hier voor de contactgegevens
Henk van Capelle