Samen in actie voor duurzame energie

Waterkrachtcentrale Duurzaam Singraven

Nieuw initiatief: 01-03-2021
Gemeente DinkellandCoöperatie
Dit initiatief heeft behoefte aan:Samenwerking

Doel:

Productie van elektriciteit door waterkracht

Toelichting:

Op landgoed Singraven is dinsdag 19 januari 2021 het startschot gegeven van de aanleg van de vijzelturbine. De vijzel gaat stroom opwekken met behulp van waterkracht uit de Dinkel en daarmee blijft de 'waterkrachttraditie' op het landgoed ook in de toekomst gewaarborgd.

Landgoed Singraven bestaat 600 jaar en zolang wordt er al energie opgewekt middels waterkracht. De bedoeling is dat het landgoed in de toekomst energieneutraal wordt, waarbij geen gebruik meer wordt gemaakt van fossiele brandstoffen. "De vijzelturbine is een flinke stap in de goede richting," vertelt Gerrit Tijman op Smeijers, secretaris van Coöperatie Duurzaam Singraven. "Voor ons leden van de coöperatie is het startschot van de werkzaamheden een echte mijlpaal. Na een voorbereiding van meer dan twee jaar met ondersteuning van Escozon is het vandaag eindelijk zover: aannemer Negam brengt de damwanden voor de bouwput aan en daarmee start het project officieel." Voorzitter Wilfried Spekhorst knikt instemmend: "Dankzij dit Dinkelwater is een duurzame toekomst de enige toekomst."

De vijzel komt naast de plek van de huidige 'waterval' tegenover de watermolen, waar nu vier schutten in de Dinkel het niveau in de BovenDinkel op peil houden.

Het initiatief voor de vijzelturbine kwam van de stichting Edwina van Heek, eigenaar van het landgoed. Het idee werd uitgewerkt door een werkgroep en uiteindelijk uitgevoerd door Coöperatie Duurzaam Singraven. Rentmeester Kees Jan Meijer heeft namens Edwina van Heek zitting in de coöperatie. Meijer: "Waterkracht is al 600 jaar bron van energie op het landgoed en de vijzelturbine zorgt ervoor dat die techniek ook in de toekomst gebruikt gaat worden. De energie van het vallende water wordt omgezet in elektriciteit met een schaalgrootte die past bij het landgoed."

Vanwege het historische karakter van het landgoed, is er veel overleg geweest met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en de provinciale Monumentencommissie. De vijzelturbine wordt zodanig ingepast dat het geen inbreuk maakt op het historische karakter van de locatie.

De levensduur van de vijzel is meer dan 30 jaar. Daarna zal de vijzelturbine na groot onderhoud nog vele jaren meegaan.

De voorziening gaat naar verwachting 280.000 kWh op jaarbasis produceren; een hoeveelheid die gelijk staat aan het elektraverbruik van ongeveer tachtig huishoudens. Dat is voldoende voor de elektrabehoefte van de bewoners van het landgoed.

"Sterker nog; het zorgt ervoor dat de nieuwbouwwoningen op het landgoed geen zonnepanelen nodig hebben," aldus rentmeester Meijer. "Aardgasvrij zijn de woningen sowieso, maar zonnepanelen zijn ook niet gewenst in de historische omgeving. Dankzij de vijzelturbine is er genoeg energie waardoor aardgas en zonnepanelen overbodig zijn."

De werkzaamheden duren naar verwachting tot in de loop van het voorjaar.

Wethouder Ben Blokhuis van de gemeente Dinkelland is zeer te spreken over het initiatief dat door de gemeente Dinkelland en de provincie Overijssel wordt gesubsidieerd. "Duurzaamheid en vooral het opwekken van hernieuwbare energie is essentieel voor onze toekomst en daar zijn we als gemeente druk mee bezig. Maar dat kunnen we natuurlijk niet alleen. Daarom vind ik dit een fantastisch initiatief. Ik wil mijn complimenten uitspreken naar de coöperatie. Zij hebben ontzettend hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Nu kan daadwerkelijk de schop in de grond, zodat bewoners en pachters van het Singraven over een tijdje van stroom worden voorzien door het water uit de Dinkel."

Contactgegevens

Wil je samenwerken met dit initiatief? Neem dan contact met ze op! Klik hier voor de contactgegevens
Gerrit Tijman op Smeijers
Betrokken partijen: Coöperatie Duurzaam Singraven U.A.