Samen in actie voor duurzame energie

Vrijstaand huis met energierekening van nog geen 30 euro per maand

Bestaand initiatief:
Gemeente DinkellandEnergiebesparingIsolerenWarmtepompenZonne-energieInspiratie

Doel:

Een vrijstaand huis van bijna vijftig jaar oud met een energierekening van nog geen dertig euro per maand. Alex Nijland bewijst dat het kan. Hij verduurzaamde zijn woning in de wijk de Veldkamp in Denekamp en is bijna energieneutraal.

Toelichting:

Toen Alex zijn huis in 2011 kocht, was de energierekening hoog. Hij besloot flink te investeren in zijn huis. “De energierekening is geld dat je niet meer terugkrijgt. Daarop bezuinigen is wel een uitdaging, daar houd ik van”, vertelt hij enthousiast. Hij begon met het verduurzamen van de open haard. “Daar vloog de meeste warmte weg. Ik heb er een dichte kachel van gemaakt, met een systeem dat de warmte de woonkamer inblaast, voor meer rendement. Vervolgens heb ik zonnepanelen geïnstalleerd. Dat is een grote winstpakker.”

Speksteen

Voor de verwarming van zijn huis maakt Alex gebruik van verschillende systemen. “Naast de houtkachel heb ik twee elektrische kachels met speksteen. Je verwarmt de steen, en die geeft nog heel lang warmte af. Ik heb een luchtwarmtepomp voor de schuur en de slaapkamers. Die verwarmt de ruimte in de winter en koelt in de zomer. Omdat ik de elektrische kachels liever niet aanzet als ik weg ben, heb ik nog traditionele centrale verwarming. Die springt vooral aan op echt koude dagen in de winter.”

Isolatie

De spouwmuren van zijn huis waren al geïsoleerd. Alex pakte zelf het glas aan. “Dat was thermopane. Ik heb het vervangen voor HR++ glas. Ook heb ik de ondervloer laten isoleren en het platte dak geïsoleerd.” De serre die hij aanbouwde, wekt zelfs energie op. “Het dak van de serre is van HR++ glas, met een soort ingebouwde zonnepanelen. Je ziet er heel dunne lijntjes op lopen. Het houdt de warmte binnen en wekt energie op, mooi toch!”

Zonneboiler

Voor het warme water heeft Alex een zonneboiler. “De zon warmt mijn water op. Daarnaast heb ik een grote elektrische boiler, zodat ik op bewolkte dagen niet onder de koude douche hoef.” Naast de grote installaties, heeft Alex ook veel kleine slimmigheidjes in zijn huis die energie besparen. “We hebben op veel deuren deurdrangers gezet, vooral de kinderen vergeten gauw de deur achter zich dicht te doen. Dat scheelt veel warmteverlies, al vind ik het ook belangrijk om mijn kinderen hier in op te voeden. Ze hadden al jong goed door waar ik mee bezig ben. Dat vind ik gaaf. De jeugd heeft de toekomst.”

Beginnen

Alex is enthousiast over de mogelijkheden die er zijn om je huis te verduurzamen en deelt zijn kennis graag met anderen. “Je kunt op zoveel manieren energie en geld besparen. Sommige mensen blijven maar afwachten, maar je moet er gewoon een keer mee beginnen. Pak de kleine dingen aan zoals de LED-lampen of het vervangen van verouderde apparatuur. Of verdiep je in de mogelijkheden van zonnepanelen of spouwisolatie. Begin gewoon eens met vrijblijvend informatie en offertes op te vragen bij verschillende bedrijven. Dat kost niets, maar levert je wel kennis en inzicht op. Op de bank doet je spaargeld ook niets, dus kijk of je het in je huis kunt investeren.”


Wil je ook een goed advies over welke stappen je kan zetten om je huis duurzamer te maken? Kijk dan op het digitale energieloket van de noordoost Twentse gemeenten en maak een afspraak met een energiecoach. 

Contactgegevens

Wil je meer weten over dit initiatief? Neem dan contact met ze op! Klik hier voor de contactgegevens