Samen in actie voor duurzame energie

Duurzaam sporten in energieneutrale sportaccommodatie

Bestaand initiatief:
Gemeente LosserEnergieopslagWarmtepompenZonne-energie

Doel:

Samen sporten in een duurzaam, multifunctioneel gebouw. Stichting Man kreeg het voor elkaar in Losser. Met een gasloze en energieneutrale sportaccommodatie is Losser klaar voor de toekomst.

Toelichting:

IJsclub Losser en atletiekvereniging Iphitos staken in 2007 de koppen bij elkaar in hun zoektocht naar een nieuwe buitenaccommodatie. Onder leiding van onafhankelijk voorzitter Hans Notkamp vormden ze stichting MAN (Multifunctionele Accommodatie Nilantspad). Dat resulteerde in een buitenaccommodatie voor atletiek, schaatsen en skeeleren. Een prachtige prestatie, maar het oude clubgebouw stak er wel schraal naast af. Dus ging de stichting verder. In 2015 startten de plannen voor een binnenaccommodatie. Judo Losser haakte aan en trad toe tot de stichting. Het plannen maken kon beginnen.

Energiekosten

“We zijn begonnen met goed nadenken over wat we wilden in het gebouw. Op basis daarvan hebben we een programma van eisen opgesteld”, blikt Hans Notkamp terug. Maar dan begint het pas. Want hoe bouw je een toekomstbestendige sportaccommodatie? “De maandlasten van het gebouw mochten niet te hoog worden. Bouwen doe je één keer, maar een gebouw vervolgens exploitabel maken met betaalbare lasten voor de gebruikers, dat is minstens zo’n grote uitdaging. De energiekosten waren een belangrijke voorwaarde in de keuzes die we hebben gemaakt.”

De stichting schakelde een technisch adviesbureau in om op basis van het programma van eisen een ontwerp te maken. “Dat heeft ons heel erg geholpen. De installaties in een gebouw zoals vloerverwarming en klimaatregeling hangen natuurlijk allemaal met elkaar samen. Het is goed om een partij naar dat totaalpakket te laten kijken. Vervolgens hebben we installatiebureaus op basis van dit ontwerp offertes laten uitbrengen.”

Vrijwilligers

De gemeente Losser en de provincie Overijssel droegen met subsidies bij aan de bouw. “Ook de energielening van de gemeente Losser heeft erg geholpen om de duurzaamheidsmaatregelen te kunnen opnemen”, vertelt Hans. “Het budget is natuurlijk beperkt; we moesten het hebben van inzamelingsacties en subsidies. Uiteindelijk is het gelukt, ook door de enorme inzet van vrijwilligers. We hebben er wel 7.000 uur vrijwilligerswerk in zitten. Zonder hen was het niet gelukt.”

Duurzaamheidsmaatregelen

Het eindresultaat mag er zijn; in 2019 opende de stichting hun nieuwe accommodatie met twee multifunctionele (sport-) zalen, een kantine, sanitaire voorzieningen en vergaderruimten. Het was het eerste sportgebouw in de regio zonder gasaansluiting. “Het gebouw is supergoed geïsoleerd. We wekken stroom op met 125 zonnepanelen. Voor warm water hebben we zonnecollectoren en twee grote warmtepompen op het dak geïnstalleerd. In een groot deel van het pand ligt vloerverwarming. Uitzondering is de judozaal, omdat daar matten liggen. Het ventilatiesysteem hergebruikt de binnenwarmte. In het hele pand werken we met LED-verlichting, vaak op lichtgevoelige schakelaars zodat ze niet onnodig branden. Het gebouw is energieneutraal. Het eerste jaar hebben we welnodig gehad om de systemen goed af te stellen en te finetunen. Maar het voldoet aan de verwachtingen. Het is echt een goed en duurzaam gebouw geworden.”

Ontmoetingsplek

Het gebouw wordt goed gebruikt; natuurlijk door de drie verenigingen, maar er worden ook sportlessen gegeven door scholen, de computerclub houdt bijeenkomsten en er is plek voor verschillende dansgroepen, Kempo, Aveleijn en de BSO. “Dat past heel mooi binnen de visie waarmee we begonnen. We wilden een gebouw maken voor jong en oud, gezond en minder gezond. Een plek om te sporten, te ontmoeten, te recreëren en te beleven. Dat is gelukt!”

Contactgegevens

Wil je meer weten over dit initiatief? Neem dan contact met ze op! Klik hier voor de contactgegevens