Samen in actie voor duurzame energie

Pand Kasteel Mode: energiezuinig en mooi verlicht met LED

Bestaand initiatief:
Gemeente OldenzaalEnergiebesparingZonne-energieInspiratie

Doel:

Om te zien of die jurk je mooi staat, is goed licht belangrijk. Voor Jeroen Kasteel was het dan ook wel even zoeken naar de juiste lampen om energie te besparen, én mooi licht op de kleding te zetten. Maar het is gelukt. Kasteel Mode in Oldenzaal wordt volledig verlicht met LED.

Toelichting:

Energiecoach

“Onze energierekening was extreem hoog, daarom ben ik gaan kijken naar mogelijkheden om energie te besparen”, legt eigenaar Jeroen Kasteel uit. Hij kreeg onder meer een energiecoach op bezoek in de winkel. “Hij had goede tips hoe ik met kleine dingen in de zaak al energie kon besparen. Zo letten we er tegenwoordig erg goed op dat we ’s avonds alle schuifdeuren dichtdoen om warmte vast te houden. Zonnepanelen op ons dak is niet mogelijk door de schaduw van omliggende panden en de toren van de Plechelmus. Maar de energiecoach vertelde me dat ik ook zonnepanelen kon krijgen via Boeskoolstroom. Nu heb ik op die manier honderd zonnepanelen, ze liggen alleen niet op mijn eigen dak.”

Ledverlichting

Op de verlichting was in de damesmodezaak veel winst te behalen. “Vooral lampen in de etalage branden bij ons heel lang. Ik heb met een installatiebedrijf gekeken naar de mogelijkheden. Om eerlijk te zijn was ik in het begin best sceptisch. Goed licht is echt belangrijk in een kledingwinkel. In dat felle witte licht staat de kleding minder mooi. Gelukkig konden we lampen vinden met mooi licht.” Dat was wel een stevige investering. “De kosten voor LED zijn ongeveer de helft hoger dan voor reguliere verlichting. Ook de armaturen moesten worden aangepast. Onze winkel heeft een vloeroppervlakte van 500 vierkante meter en alleen al 250 spotjes in de winkel, dat telt wel op dus. Maar het kan wel uit; onze elektriciteitsrekening is nu 40 procent lager dan voorheen, we verdienen het wel weer terug.”

Thuis

Ook thuis probeert Jeroen duurzaam te leven. “We hebben op ons huis ruim voldoende zonnepanelen voor ons eigen gebruik. We hebben zelfs genoeg om onze twee elektrische auto’s mee op te laden.

Ook in vervoer probeer ik duurzaam te zijn. We zijn met de trein naar de wintersportbestemming gegaan. Super duurzaam, maar vooral ook superrelaxed!”

Ondernemerstip

Voor andere ondernemers heeft Jeroen een helder advies: “Verdiep je in de mogelijkheden om te verduurzamen. Vraag hulp aan een installateur of kom eens bij ons in de zaak kijken. Ik laat je graag zien hoe mooi de LED-verlichting bij ons is geworden. 

Contactgegevens

Wil je meer weten over dit initiatief? Neem dan contact met ze op! Klik hier voor de contactgegevens