Samen in actie voor duurzame energie

De “Slimme Meter” maakt je bewust van je energieverbruik

Nieuw initiatief:
Gemeente DinkellandGemeente LosserGemeente OldenzaalGemeente TubbergenEnergiebesparingInspiratie

Doel:

Goed inzicht in je energieverbruik, en nooit meer zelf de meterstanden doorgeven; dat zijn in het kort de voordelen van de slimme meter. In steeds meer meterkasten in Noord Oost Twente is inmiddels zo’n slim kastje te vinden.

Toelichting:

Netbeheerders (Coteq in Oldenzaal en Enexis in Losser, Tubbergen en Dinkelland) hebben de opdracht gekregen slimme meters te installeren in de woningen in hun gebied. Voorafgaand aan de installatie worden bewoners geïnformeerd over het tijdstip waarop de slimme meter wordt geïnstalleerd. De installatie duurt ongeveer een uur, waarbij de monteur het gas en de elektriciteit tijdelijk afsluit. Aan het installeren van de slimme meter zijn voor de consument geen kosten verbonden.

Energieadvies

De slimme meter geeft de meterstanden automatisch door aan de energieleverancier. Op basis van deze informatie geeft de energieleverancier energieadvies aan de bewoner. “De energieleverancier kijkt of je verbruik goed past bij het voorschot dat je betaalt. Zo voorkom je verrassingen bij de eindafrekening”, legt Henk Segerink van Coteq uit.

Energiebesparing

Daarnaast kunnen energieleveranciers met de informatie van de slimme meter de bewoner adviseren op het gebied van duurzaamheid. “Dat kan bijvoorbeeld door te laten zien wat je energieverbruik is ten opzichte van vergelijkbare woningen. Zo kun je zien hoe je zit met je energieverbruik, en kijken of je bijvoorbeeld wilt isoleren. Ik heb zelf een advies gekregen over mijn sluimerend energieverbruik. Dat gebeurt door je energieverbruik te meten op een tijdstip dat er weinig activiteit is in huis. Mijn app checkt het verbruik tussen 2 en 5 uur ’s nachts. Ik schrok ervan hoeveel elektriciteit er dan nog verbruikt wordt. De lampen zijn uit, er draait geen droger of vaatwasser. Waarschijnlijk komt het van de koelkast of diepvries of van opladers. Ik ga kijken of ik maatregelen kan nemen om energie te besparen. Dat had ik zonder die slimme meter niet snel ontdekt”, vertelt Henk.

“En dat is ook het mooie van de slimme meter; het maakt je bewust van je energieverbruik en de kosten hiervan. Vervolgens beslis je zelf of je maatregelen neemt om energie en geld te besparen.”

Advies van de wooncoaches

Heb je naar aanleiding van je energieverbruik vragen over energiebesparing, dan kun je terecht bij het energieloket in je gemeente. De wooncoaches kunnen dan in een adviesgesprek bij je thuis kijken waar je energie kunt besparen

Contactgegevens

Wil je meer weten over dit initiatief? Neem dan contact met ze op! Klik hier voor de contactgegevens