Verbouw oude authentieke panden is mogelijk met veel energiebesparing en modern comfort
Doel:
Joris Tulp heeft met zijn bedrijf Verbouwformule al menig verbouwing in goede banen geleid. Maar de verbouwing van de pastorie van de Antoniusparochie is voor hem ook een bijzonder project. In opdracht van de bewoners ontwierp en begeleidde Joris de verbouwing waardoor het ruim honderd jaar oude pand nu een comfortabele en energiezuinige woning is.
Toelichting:
Energievraag
Duurzaamheid is altijd onderdeel van de verbouwing bij Verbouwformule. “We gaan in gesprek over hoe iemand de ruimtes gebruikt. Waar slaap je, werk je en leef je? Dat bepaalt hoe je energievraag is en wat wijsheid is bij een verbouwing. Bij zonnepanelen kun je zo uitrekenen wat het je oplevert. Bij isolatie is dat moeilijker hard te maken in cijfers, maar je weet altijd dat je dan minder warmte hoeft in te brengen en je kosten omlaag gaan. Uiteindelijk beslist de klant wat hij met zijn budget in een verbouwing wil realiseren.”
Authentieke details
Ook bij de pastorie is duurzaamheid vanaf het begin onderdeel geweest van de verbouwing. “De pastorie is groot en het is een oud pand. Vanaf de koop hebben we in opdracht van de nieuwe eigenaar gekeken hoe we de energiekosten terug kunnen brengen”, vertelt Joris. “Daarbij wilden we de authentieke details van het pand natuurlijk graag bewaren.”
Isolatie
“De muren waren niet in spouw gebouwd. We hebben daar vanaf de binnenkant geïsoleerd; door een voorzetwand met isolatie te plaatsen”, legt Joris uit. “De vloeren waren grotendeels van hout. Die hebben we op de begane grond bijna allemaal verwijderd en vervangen door geïsoleerde betonvloeren met vloerverwarming. Alleen in de gang hebben we dat niet gedaan; daar ligt een mooie terrazzovloer die we wilden behouden. Daarom hebben we daar verwarming in de muren toegepast; hetzelfde systeem als vloerverwarming, maar dan in de wand in plaats van de vloer.”
Plafonds
De verdiepingsvloeren zijn van hout. “Omdat de plafonds zulke mooie details hebben, wilden we daar niet aan komen. Daarom hebben we die van bovenaf geïsoleerd; hebben de verdiepingsvloer eruit gehaald, de vloer geïsoleerd en vervolgens vloerverwarming aangelegd. Zo hebben we de hele woning voorzien van vloerverwarming.” De vloerverwarming draait op een cv-ketel. “Een warmtepomp was niet haalbaar. Met de vloerverwarming hebben we gekozen voor een energiezuinige vorm van verwarming. We hebben de installatie zo ingericht dat in de toekomst een warmtepomp kan worden aangesloten.”
Zonnepanelen
Op het platte dak van het pand liggen voldoende zonnepanelen om de woning van elektriciteit te voorzien. “Je ziet het niet van de buitenkant, maar de woning is helemaal weer van deze tijd gemaakt. Dat is wel bijzonder aan dit project. We hebben de mooie elementen bewaard, zoals de deuren en de ornamenten; alles wat de oude tijd uitademt. Maar het pand is helemaal up to date, energiezuinig en comfortabel.”