Samen in actie voor duurzame energie

Biogas uit koeienmest voor aardgasloos Noord-Deurningen

Nieuw initiatief:
Gemeente DinkellandBiogas/GroengasEnergieopslagInspiratie

Doel:

Biogas uit koeienmest. Dat is het concept van energiecoöperatie IJskoud in Noord-Deurningen. In december 2019 is het biogasnetwerk van IJskoud officieel geopend. Nu maken twee bedrijven gebruik van het biogas. In de toekomst wil IJskoud op deze manier de hele kern Noord-Deurningen van biogas voorzien.

Toelichting:

Zes melkveehouders uit Noord-Deurningen winnen biogas uit koeienmest. Per jaar produceren ze het equivalent van 1 miljoen kuub aardgas; het verbruik van ongeveer 900 huishoudens. Het gas leveren ze rechtstreeks van de vergister, naar de afnemers. Kwekerij Aarninkhof en Byk-Cera in Denekamp zijn de eerste afnemers van biogas.

Biogasnetwerkrotonde

Jeroen Hulsbeek is projectleider van IJskoud. “We zijn nu ongeveer een half jaar bezig en het gaat eigenlijk heel goed. De productie van biogas gaat steeds beter en al doende leren we. De ervaring die we hier op doen is heel waardevol.” Want dit is nog maar het begin. “In noordoost Twente liggen veel oude leidingen van de NAM die in het verleden zijn gebruikt voor gas en olie, maar nu niet meer in gebruik zijn. Als we die leidingen kunnen gebruiken voor biogas kunnen we relatief eenvoudig een netwerk aanleggen waarmee we verschillende clusters van melkveebedrijven, industriële afnemers en kleine kernen in Noord Oost Twente kunnen aansluiten op biogas. Door de aanleg van deze biogasnetwerkrotonde, zoals we dat noemen, kunnen we veel meer boeren aansluiten. Dan kunnen we meer gas aanleveren en zijn we voor ondernemers aantrekkelijker om aan te sluiten.”

Groen gas

Het biogas dat nu wordt geproduceerd is vooral ingezet om er stoom of warmte van te maken, dit heeft het hoogste rendement. Als er meer biogas wordt geproduceerd, wordt het ook rendabel om het biogas op te werken naar groen gas; het heeft dan de kwaliteit van aardgas en kan in het gasnetwerk worden gepompt.

“In Noord Oost Twente heeft de industrie de afgelopen jaarlijks circa 50 miljoen m3 aardgas verbruikt; dit komt overeen met circa 70 miljoen m3 biogas. Op basis van de ervaringen uit de eerste reeds gerealiseerde hub kan worden vastgesteld dat een melkveebedrijf met zo’n honderd melkkoeien jaarlijks ongeveer 125.000 m3 biogas kan produceren. Dit betekent dat het huidige aardgasverbruik kan worden vervangen door biogas als er circa 550 melkveebedrijven worden voorzien van een vergister. In de gemeentes Tubbergen, Dinkelland en Losser bevinden zich zo’n 530 melkveebedrijven. Dit zou betekenen dat vrijwel het gehele aardgasverbruik van de industrie in Noord Oost Twente zou kunnen worden vervangen door de geproduceerde biogas van de melkveebedrijven in dezelfde regio”

Aardgasloos Noord-Deurningen

IJskoud haakt daarom in op de plannen van de overheid om woningen van het aardgas af te halen. “We werken samen met de gemeente Dinkelland aan een demonstratieproject om te komen tot een aardgasloos Noord-Deurningen. We willen een paar grootverbruikers, de kerk, het kulturhus, de school en een aantal omliggende woningen aansluiten op biogas. Als dat goed verloopt kun je de hele kern aansluiten op het biogasnetwerk. We denken dat het een goede oplossing kan zijn voor de warmtetransitie en willen er graag mee aan de slag.”

Contactgegevens

Wil je meer weten over dit initiatief? Neem dan contact met ze op! Klik hier voor de contactgegevens

Website en social media