Zelf duurzame installaties ervaren bij installatiebedrijven
Doel:
Weet jij hoe groot een warmtepomp is? En hoeveel geluid maakt een omvormer van zonnepanelen eigenlijk? Wil je zelf zien en horen hoe duurzame installaties werken? Kijk dan eens bij een installatiebedrijf. Loohuis Installatiegroep in Fleringen en Kip Installatietechniek in Oldenzaal laten belangstellenden graag zelf de mogelijkheden ervaren.
Toelichting:
Loohuis Installatiegroep
De rol van installateurs verandert. “Ik zie meerwaarde voor de adviserend installateur, die de consument kan helpen bij het maken van keuzes omtrent de verduurzaming van zijn woning.
Je moet als installateur in staat zijn het gesprek aan te gaan met de particuliere woningeigenaar of woningcorporatie over specialistische kennis”, vertelt Elzo ter Horst, directeur operationele zaken bij Loohuis.Toch adviseert Loohuis Installatiegroep belangstellenden om te beginnen met een afspraak met de wooncoach van Duurzaam Thuis Twente. “Samen met de wooncoach loop je door je huis om te kijken welke stappen je kunt zetten om te verduurzamen. Komt daar een warmtepomp als goede optie uit? Dan kun je een afspraak maken om in ons EnergieCentrum te zien hoe dat werkt.” In het EnergieCentrum van Loohuis draaien vijf verschillende warmtepompsystemen voor het verwarmen van de woning en tapwater. Daarnaast zijn meerdere ventilatiesystemen opgesteld. “Zo kunnen we de klant goed de verschillen laten zien, en meenemen in de mogelijkheden.”
Vaak komen mensen met de vraag naar een warmtepomp, maar een all-electric systeem is lang niet altijd de beste oplossing. “Een hybride systeem is vaak wel mogelijk”, vertelt Ter Horst. “Dit is een systeem dat je koppelt aan de bestaande cv-ketel. De hybride warmtepomp kan elektrisch met een relatief laag vermogen je woning verwarmen. Je houdt je cv-ketel voor het warme tapwater en voor de echt koude dagen, als de verwarming een tandje bij moet zetten. Zeker als je dit kunt koppelen aan zonnepanelen is het een duurzame oplossing waarmee je je CO2-footprint verkleint en gas en geld bespaart.”
Kip Installatietechniek
Ook bij Kip Installatietechniek kan de klant de verschillende mogelijkheden zelf zien. “Maar het begint met een bezoek bij de klant thuis”, legt eigenaresse Monique Kip uit. “We denken met de klant mee wat verstandig is, zowel op het gebied van duurzaamheid als qua rendement. We bekijken het huis en de mogelijkheden die er zijn. In ons Duurzaamheidscentrum kunnen we vervolgens de mogelijkheden laten zien, zodat de klant bijvoorbeeld kan zien hoe groot de warmtepomp is, of horen wat het geluid is van een omvormer voor zonnepanelen. Zo kun je goed geïnformeerd een keuze maken, en weet je waar je aan begint.”
Ook op het gebied van financieel rendement denkt Kip mee met de klant. “Je kunt zeker geld besparen met duurzame installaties, maar het vraagt altijd om een investering vooraf. We kunnen goed uitrekenen wat je bespaart op je energierekening en hoe je je investering terugverdient. Op de lange termijn bespaar je zeker.”
Kip Installatietechniek geeft met het eigen pand al een duurzaam voorbeeld. “We hebben geen gasaansluiting meer. We hebben vloerverwarming en warmtepompen voor de verwarming en warm water. Op het dak liggen zonnepanelen en we hebben overal LED-verlichting. Je kunt alle mogelijkheden hier dus ervaren.”