Samen in actie voor duurzame energie

Energiecoach helpt je stapsgewijs naar een duurzaam huis

Bestaand initiatief:
Gemeente DinkellandGemeente LosserGemeente OldenzaalGemeente TubbergenEnergiebesparingIsolerenWarmtepompenZonne-energieInspiratie

Doel:

“De meeste mensen die bij mij komen weten eigenlijk nog niet zo goed wat ze willen. Ja, hun huis verduurzamen. Maar hoe dan? Daar kan ik ze goed bij helpen”, vertelt Eggy Voorneman. Hij is een van de energiecoaches in Noord Oost Twente die mensen helpt om hun huis duurzamer te maken.

Toelichting:

Besparing elektriciteit

Energiecoaches zijn onafhankelijke vrijwilligers(gesubsidieerd door de gemeenten in NO Twente) die zijn opgeleid om mensen te adviseren over het verduurzamen van hun huis. Hun advies is kosteloos.

Eggy is al vier jaar energiecoach en heeft al heel wat inwoners geholpen met het verduurzamen van hun woning. Een advies start altijd bij een gesprek met de bewoners in hun huis. “We beginnen met het energieverbruik. Hoeveel elektriciteit gebruik je per jaar? Als het verbruik hoog is, kijken we hoe je dat naar beneden kunt krijgen. Ik begin bij het gedrag, alles wat je zonder kosten kunt doen; lampen uit doen, de wasmachine en droger zuinig gebruiken. En kijk naar de laders die in het stopcontact zitten. Een gemiddeld huishouden heeft wel tien opladers. Daarnaast kun je je lampen vervangen door LED-verlichting, dat scheelt ook. Op deze manier kun je je elektriciteitsverbruik bijna halveren.”

Zonnepanelen

Voor de elektriciteit die je dan nog nodig hebt, kun je zonnepanelen installeren. “Ik verkoop zelf natuurlijk geen zonnepanelen, maar ik kan mensen wel goed voorbereiden op de aankoop. Ik help ze de juiste vragen te stellen aan leveranciers: wat is het rendement, is het serie- of parallelschakeling?

Ook zijn de terugverdientijd en de garantiebepaling van belang. Ik vind het belangrijk om onafhankelijk te blijven, dus ik verwijs mensen niet rechtstreeks naar bedrijven. Ik adviseer ze om kritisch te kijken naar het bedrijf; internetbedrijven zijn misschien goedkoper, maar kun je daar terecht als er iets mis gaat met je zonnepanelen? Dat is ook belangrijk. Elektrisch is het goed te doen om op nul op de meter uit te komen.”

Besparing van het gas

Op het gebied van gasverbruik kan in veel huishoudens energie en geld bespaard worden. “Ook dat begint met gedrag: de thermostaat terugdraaien. Het helpt ook om de verwarming ’s morgens wat later in te schakelen. Moet je echt om half zeven de woonkamer al warm hebben of kan dat ook een uurtje later?” Isolatie is belangrijk om je huis met minder gasverbruik comfortabel te houden. “Dat begint met kleine zaken zoals een tochtstrip of het aanpakken van lekkage rond het kozijn. Wil je grotere stappen maken, dan kun je kijken naar vloer-, dak- of muurisolatie. Helemaal gasloos worden is een moeilijke materie. Neem daarom de juiste stappen; isoleren, ventilatie en Laag Temperatuur Verwarming. De energiecoach kan je hier goed in adviseren.”

Financiering

De energiecoach adviseert ook over de financieringsmogelijkheden. “Ik neem de subsidies en de landelijke en provinciale duurzaamheidsleningen door. We weten goed welke regelingen er zijn en waar mensen gebruik van kunnen maken.” Op basis van het huisbezoek schrijft Eggy een advies voor de bewoners. Daarmee kunnen mensen vervolgens zelf aan de slag. “Wat ze ermee doen is altijd afwachten natuurlijk. Ik hoor gelukkig regelmatig terug dat mensen aan de slag zijn gegaan. Daar doe je het voor!”

Wil je ook een goed advies over welke stappen je kan zetten om je huis duurzamer te maken? Kijk dan op het digitale energieloket van de noordoost Twentse gemeenten en maak een afspraak met een energiecoach.

In het kort: tips van energiecoach Eggy:

  • Elektriciteitsverbruik omlaag: check laders, lampen, wasmachine, droger
  • Installeer zonnepanelen
  • Gasverbruik omlaag: thermostaat uit, tochtstrips, vloer-, dak- of muurisolatie
  • Vraag advies over financieringsmogelijkheden

Contactgegevens

Wil je meer weten over dit initiatief? Neem dan contact met ze op! Klik hier voor de contactgegevens
Duurzaam Thuis Twente / Eggy Voorneman

Website en social media