Samen in actie voor duurzame energie

Energiecoöperatie Greuner ziet kansen op onbenutte daken

Nieuw initiatief: 01-10-2020
Gemeente LosserEnergiebesparingIsolerenZonne-energieInspiratie

Doel:

“Het begon met een idee vanuit ‘Boeiend Beuningen’, om Beuningen energieneutraal te maken. Maar toen we er langer naar keken, besloten we dat we wel een stap verder konden gaan. Met Energiecoöperatie Greuner streven we er nu naar om Beuningen energiepositief te maken. Dat is ambitieus ja, maar samen moet het kunnen”, vertelt Tom Wagenvoort, voorzitter van Energiecoöperatie Greuner.

Toelichting:

Na het initiatief vanuit Beuningen haakte Duurzaam Weerselo aan. Met een bestuur dat bestaat uit inwoners van de beide dorpen wordt eendrachtig gewerkt aan een energiepositieve toekomst. De focus van Energiecoöperatie Greuner ligt bij het opwekken van energie met zonnepanelen op daken.

Daken beter benutten

“We willen zoveel mogelijk gebruik maken van bestaande daken. Zonnepanelen die je op het dak legt, hoeven niet op de grond in weilanden of de natuur. We concentreren ons op de grotere daken. Je ziet nu nog veel daken waarop wel wat zonnepanelen liggen, maar er ruimte is voor meer. De eigenaar legt alleen panelen neer voor zijn eigen verbruik, en dat is eigenlijk jammer van de onbenutte ruimte.” Greuner doet dakeigenaren een aanbod om zonnepanelen van de coöperatie op hun dak te leggen. “We betalen daar een vergoeding voor aan de dakeigenaar. In eerste instantie doen we dit via de ‘postcoderoos’. Dit is een regeling die het mogelijk maakt dat mensen, verenigingen en bedrijven die zelf geen geschikt dak hebben, toch kunnen meeprofiteren van de energietransitie. Ze betalen dan 15 jaar lang geen energiebelasting over hun elektriciteit. De opgewekte stroom verkopen we aan de energiebedrijven. Op deze manier willen we de daken effectiever benutten voor zonnepanelen.”

Eerste Postcoderoosproject

Op het dak van Tuincentrum Kuipers aan de Beuningerstraat in De Lutte start voorjaar 2020 het eerste postcoderoosproject. Hier komen 185 zonnepanelen, met een verwachte opbrengst van 55.000 kWh.

Zonnepanelen kopen

Inwoners van Beuningen en Weerselo die enthousiast zijn, kunnen zich vrijblijvend melden bij Greuner via de website greuner.nl. “Er zijn verschillende manieren om mee te doen. Als je wilt investeren, kun je zonnepanelen kopen. Die liggen dan niet op je eigen dak, maar op bijvoorbeeld de school of het tuincentrum. We doen je een vrijblijvend aanbod op basis van je energieverbruik. Als je de zonnepanelen koopt, krijg je een certificaat per zonnepaneel en word je deelnemer in de coöperatie. Je kunt als lid van de coöperatie ook alleen stroom afnemen. Je krijgt dan lokaal opgewerkte groene stroom en koopt dan stroom van je noaber die geïnvesteerd heeft in een greuner Noordoost Twente.”

Greune Deal

Greuner sloot een Greune deal met de gemeente Losser. De gemeente ondersteunt Greuner praktisch en financieel. Greuner zet de Greune Deal vooral in op energiebesparing. “Wat je niet gebruikt, hoef je niet op te wekken. Zo helpt energiebesparing ons ook om bij onze ambitie te komen om energiepositief te worden. We hebben samen met Tonzon en Duurzaam Thuis Twente een informatieavond gehouden over vloerisolatie en energiebesparende maatregelen. In een huis van de jaren negentig kun je daar in sommige gevallen wel 500 kuub gas per jaar mee besparen. In Beuningen hebben we de samenwerking gezocht met de kerk. Zij hebben nu een energiebesparende thermostaat. Daardoor springt de verwarming ’s nachts aan om te zorgen dat de kerk op zondagochtend warm is. Door de slimme thermostaat ontstaat ook meer inzicht in het gasverbruik en hoe je daarop kan besparen. Ook gaan we een warmtecamera aanschaffen. Hiermee kun je goed laten zien waar de warmte uit je huis verdwijnt en waar je dus extra moet isoleren.”

Zonne-energie tanken

Voor de toekomst zoekt Greuner naar slimme manieren om energie op te slaan. “Batterijen worden steeds goedkoper. Wat een half jaar geleden nog te duur was, is nu alweer interessant. We zien ook kansen in elektrische auto’s. Steeds meer mensen rijden elektrisch. Als je die op het juiste moment oplaadt, kun je daar de energie van het zonnepaneel direct in opslaan. Het zou mooi zijn als mensen in de toekomst zonne-energie kunnen tanken.”

Wilt u meer informatie of kennis over andere initiatieven bekijk deze dan op: https://www.energievannoordoosttw

Greuner in het kort:

  • daken beter benutten met zonnepanelen
  • Greuner legt panelen in ruil voor vergoeding
  • Dakeigenaar betaalt geen energiebelasting
  • Ook energiebesparing door vloerisolatie en slimme thermostaat
  • In de planning: batterijen voor opslag van zonne-energie

Contactgegevens

Wil je meer weten over dit initiatief? Neem dan contact met ze op! Klik hier voor de contactgegevens

Website en social media